ДОЦ. ДОБРИН ВАСИЛЕВ: СМЕНЯМЕ ДОЗАТА НА ХАПЧЕТО ЗА КРЪВНО СПОРЕД СЕЗОНА

Визитка:

Доц. Добрин Василев е завършил Медицински университет Плевен през 1998 г. 2011 година придобива специализация по кардиология в Медицинска академия в София. Специализация по инвазивна кардиология по образователен грант на Европейската асоциация за перкутанни сърдечно-съдови интервенции. Член е на – Европейското дружество по кардиология; Българско дружество по интервенционална кардиология и няколко международни клуба. От 2014 година е началник на Клиниката по кардиология на Александровска болница.

Летните жеги често са изпитание за всички ни. На хората със сърдечно-съдови проблеми обаче те създават по-големи неприятности. Освен избягване на жегите през деня, те трябва да се погрижат и за правилната дозировка на лекарствата си след консултация със специалист. Какво още да правим, за да се предпазим от инциденти в горещото време и как да се грижим за сърцето си всеки ден, попитахме началника на Клиниката по кардиология в Александровска болница – доц. Добрин Василев.
Хората със сърдечно съдови заболявания са изключително чувствителни към промяната в атмосферните условия. Летните жеги са предпоставка за обостряне на някои от оплакванията им. Причината е, че високите температури предразполагат към обезводняване на организма, а от там и до сгъстяване на кръвта. Това от своя страна провокира и големи вариации в артериалното налягане, което основно води до усложнения.При хора с доста напреднало сърдечно-съдово заболяване, практически това може да провокира един остър инцидент, например инфаркт.
[ad id=“225664″]

„Важно е да се знае, че сърцето не може да бъде разглеждано отделно от цялата система. И онова, което усещаме като дискомфорт при него, всъщност идва от съдовете които го хранят. Промените в сърдечно-съдовата система директно водят до промяна в сърдечния мускул и функцията на сърцето.“ – подчертава доц. Добрин Василев. Практически всички спазми, тежест, задух, са всъщност признак на влошено кръвоснабдяване. С повишаването на околната температура, съответно и на телесната, се учестява сърдечната дейност, повишават се и изискванията от кислород и енергия на сърцето. Това автоматично води до повишена опасност от провокиране на коронарни инцидент.

Най-честите усложнения от жегите са хипертонични кризи, обострена сърдечна недостатъчност, изостряне на исхемична болест, инфаркти и прединфарктно състояние. Дехидратацията и съдоразширяването са опасни и за хора, които имат проблеми с вените, а лятото е поредната предпоставка за обостряне на заболяването им.

За да избегнем подобни проблеми трябва да се стремим да бъдем в зона на температурен комфорт. Най-добре е да се ограничат излизанията във времевия интервал между 10 ч. и 17 ч. За да се избегне дехидратацията трябва да се приемат повече течности – най-добре чай и вода с умерена температура. Хората, които взимат обезводняващи лекарства, задължително трябва да се консултират с личните си лекари или наблюдаващите ги кардиолози, за да се коригира дозата на медикамента. В случай, че се наблюдава и вариране в артериалното налягане, трябва да се консултират и с лекуващия ги кардиолог за корекция в останалите лекарства. „Смяната на лекарствата не е препоръчителна, освен ако състоянието на пациента не го предполага, тоест не са настъпили драстични изменения. Но трябва да се коригират дозите, защото често през зимата и лятото нуждите на организма са различни. Така че, колкото и да му е неприятно на българина, той трябва да свикне с мисълта, че е необходимо да ходи на лекар, когато има медицински проблем. Не бива да чака до последно, когато последиците могат да се окажат фатални, и да се лекува сам.“ – коментира още специалистът.

[ad id=“236993″]

Хора с проблеми със сърдечно-съдовата система не е добре да шофират в жегите, защото неразположенията им ги правят опасни на пътя.

Предразположените към ниско кръвно също трябва да пият повече течности. Те също не трябва да са ледени, а с умерена температура. През лятото всички трябва да са още по-внимателни с алкохола, защото той води до дехидратация. Същото важи и за бирата, която понякога използваме като питие за охлаждане в жегите.

Независимо дали имаме медицински проблем или не, за да пазим сърцето си в добра форма трябва да правим няколко прости неща всеки ден. Основното е да не забравяме движението, защото тъкмо то спомага за разнасянето на кислорода до всички органи в тялото ни чрез кръвоносната система. Движение, отказване от вредните навици като цигари и прекаляване с алкохола, са най-добрата профилактика. „Поне 30 минути на ден разходка с умерен ход, спиране на цигарите и балансиран начин на хранене, е най-доброто, което човек може да направи за сърцето си. Като не бива да забравяме, че през лятото е добре да се разхождаме по-рано сутрин или вечер след 18 ч.“ – съветва още специалистът.

Източник: clinica.bg


image0 (9K)