Доц. Божидар Кунчев: Чувството, че всичко е отминало е малко измамно

Чувството, което имаме, че всичко е отминало е малко измамно. За Европа нещата вървят към затихване на епидемията. Това заяви доц. Ангел Кунчев в ефира на Нова телевизия.

По думите му усилията им са насочени към много добър надзор. Максимално бързо да се установяват контактните и да се изолират, за да се ограничи разпространението на заболяването.

Той бе категоричен, че България и Черноморието са едни от най-безопасните места в Европа.

„Дали желан или не, то това бе един стрес тест. Дори някои болници, които нямат интензивни отделения, успяха много бързо да се организират и да ги направят. Не можем да твърдим, че ваксината за БЦЖ е причината да имаме най-ниска заболеваемост. Наистина се надявам това да е така, но за момента нямаме доказателства“, каза още той.

Кунчев заяви, че се следи информацията за хидроксихлорохина и затова дали да бъде прилагам или не. „У нас много малко души са получавали медикамента и то винаги под лекарско наблюдение“, каза доц. Кунчев. Що се отнася до лечението с кръвна плазма, Кунчев коментира, че у нас има много малко хора, които са преболедували вируса и могат да дадат кръв.


image0 (9K)