Доц. Атанас Мангъров: Имунитетът след коронавирус остава доживот

„Имунитетът след преболедуван коронавирус остава доживот“, заяви пред телевизия Евроком началникът на Детското отделение в Инфекциозна болница София – доц. Атанас Мангъров.

Според него заболяването нанася щети на белите дробове, но те не са трайни. „Това не е бактериална бронхопневмония и това не се нуждае от антибиотично лечение. В белите дробове ще видят „матово стъкло“, „начукан паваж“ и още не знам какви феномени, но това не е бактериална инфекция.“

Колко време след като изкараме COVID-19 ще имаме имунитет срещу него? “Доживот. Тези, които казват друго са забравили или не са го учили това нещо“, каза началникът на детското отделение в Инфекциозна болница.

Според Мангъров антибиотиците не помагат при лечението на заболяването, но пациентите и личните им лекари прибягват до лечението на коронавируса с тях, тъй като са свикнали да лекуват заболявания с подобни симптоми с препарати съдържащи антибиотик.

„Това което отличава коронавируса от другите респираторни заболявания в този сезон е, че докато тяхната продължителност е около 7-10 дни, като острата фаза е 4-5 дни. Докато при коронавируса тази остра фаза е около две седмица или 13-14 дни. Това е причината хората да изперкват, защото всички са свикнали тези симптоми да минават за една седмица, докато тук е 2 седмици. Факт е, че се говори, че личните лекари имат 1 алгоритъм на лечение. Кортикостероид, хранителна добавка или 2 антибиотик. Това колко помага? Още повече, че казаха, че тези неща вече са изчерпани от аптечната мрежа и не може човек да си ги намери.

„Да така е, но те не помагат никак. Дават ги, защото смятат, че помага. Но те нямат никакво отношение към хода на заболяването. Дават ги защото смятат, че помагат. Но това е една вирусна инфекция, която е самоограничаващо се заболяване“, казва още доц. Мангъров.

Мангъров заяви още, че лекува личните си пациенти с аспирин, чай и продължителна почивка.

 


image0 (9K)