Доц. Атанас Мангъров: Епидемията от коронавирус ще отшуми до лятото

699 са вече смъртните случаи от новия коронавирус в Китай, 31 хиляди са заразените. В 24 държави по света има потвърден коронавирус. Всичко започна през декември 2019 г., когато непознат вирус се разпространява в 11 милионния китайски град – Ухан. Заразата тръгва от рибен пазар в пристанищния град.

Симптомите на коронавируса са неразличими от тези на обикновения грип, каза доц. д-р Атанас Мангъров – началник на детската клиника по инфекциозни болести в София, пред бТВ. Той добави, че не се притеснява, когато някой кихне около него, освен ако не е бил наскоро в Китай.

Това е основния начин да филтрираме възможните носители на коронавируса – дали са посещавали някои от районите, където е разпространена заразата, посочи доц. Мангъров.

Той припомни, че миенето на ръцете и поддържането на хигиена са задължителни, за да се предпазим от зарази.

„Тази епидемия има много общо със SARS (TORS)“, отбелязва лекарят и прогнозира, че по същия начин ще изчезне след половин година, през лятото, тъй като това не е период, в който се разпространяват такива вируси.

Отшумява и епидемията от грип, каза още доц. Мангъров, но все пак е възможно след няколко седмици да има нова вълна от друг щам.

Един от начините да се предпазим от грипа е да се ваксинираме, посъветва доц. Мангъров. Снимка: бТВ

ГЛАСОВЕ


image0 (9K)