Доц. Ангел Кунчев: Няма да дебатирам с Мангъров!

Главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев отвърна остро на поканата, която той и други членове на Националния оперативен щаб получиха вчера от доц. Атанас Мангъров и няколко други лекари за дебат по темата с коронавируса и нужно ли беше удължаването на епидемичната обстановка.

„С голяма изненада видях тази покана, засега предпочитам да не влизам в подробности, няма какво да дебатирам с тези хора. Първо, когато сме… айде, да не използвам военни термини във война, трябва да има единочалие и когато се каже нещо, да се изпълнява. Да водим научни дискусии не е моментът, само ще объркаме хората. Не бягам от такава дискусия, но няма да им направя удоволствие аз да им осигурявам присъствие в медиите, защото видях, че една от основните им тези е, че ние сме имали достъп до всички медии, пък те нямали. Ами, съжалявам, но не е моя работа да осигурявам, не съм Пиар на никого“, коментира Кунчев пред бТВ.

Той подчерта, че неговото впечатление е, че на въпросните хора също е била давано ефирно време.

На въпрос дали някой друг от НОЩ ще приеме поканата, експертът отговори: „Не мисля, че някой ще приеме, не съм говорил с тях, това е мое лично мнение. Не искам да влизам в подробности какво ми пишеха два месеца някои от тези хора. Ако дойде това време и това ще направя, ще покажа SMS-ите, които получавах – те са гнусни, заплашителни, с ругатни. И не само аз получавах, и ген. Мутафчийски също“.

Запитан няма ли все пак да каже кой ги е изпращал, Кунчев отвърна: „Чувството ми за колегиалност все още ми пречи да извадя цялата истина, но е недостойно поведението им“.

Иначе той коментира настоящата ситуация с коронавируса. По думите му има лека промяна в поведението на вируса, засега намалява инфекциозността му.

„Все по-често ще срещаме хора, които са с положителен тест за коронавирус, но го изкарват леко или няма да имат почти никаква клиника и по-малко ще са тежките случаи в болниците, както и смъртните. Бройката ще намалява плавно“, добави той.

„Предишната най-висока стойност на заразени с коронавирус беше през април – 90 случа дневно. Една от причините е късното излизане на пробите от вчера от Доспат, които бяха 30. Определено имаме циркулация на вируса в страната и то там където намери подходяща почва – специфични места, като болница, завод, село, заразява много хора, заяви главният държавен здравен инспектор. Имаме епизод на втора вълна“, смята още Кунчев.

„За съжаление сме в самото начало“, обясни експертът.

Според него има и супер разпрсъсквачи, които заразяват 50-60 души, като попадат в колектив.

„Този феномен го има и явно може да обясни клъстерното разспространение у нас“, добави главният държавен здравен инспектор.

„Маските са задължителни за обществения транспорт. На другите затворени места остава горещо препоръчително хората да са с маски. За магазините ще останат горещо препоръчителни“, каза Кунчев и добави, че това днес ще бъде разписано в нова заповед на здравния министър.

Кунчев коментира и ситуацията със заразените работници от две старозагорски предприятия, в които 20 работници са с положителни проби. Част от хората са от Нова Загора и от Сливенска област.

Едното е от хранително-вкусовата промишленост „Градус“, другото е трикотажна фабрика „Наталия“. И в двете се взеха мерки за дезинфекция и начин на работа. Няма да се затваря цял завод, а линията, където е хванат вируса за дезинфекция.

„Няма основание да се спира цяло предприятие, ако не излязат много нови проби“, заяви главният държавен здравен инспектор.

Той коментира ситуацията в селата Ясеновец и Изгрев, където има много случаи на коронавирус.
Не ни се ще да отиваме към пълна изолация, защото това води до доста проблеми за хората, затова се опитваме да намерим по-мекия вариант, да останат хора, които могат да ходят на работа, хора с хуманитарни проблеми в клъстерните места. В селата Ясеновец и Изгрев са доста неизпълнителни хората и ще ни принудят да вземем по-тежки мерки. „Засега ще има полицейско присъствие, ограничение на движението“, поясни Кунчев.

„Стратегията ни няма промяна, не искаме да пречим на финанси и икономика и личен живот, а да държим под контрол инфекцията, да не стигаме високи върхове, които да застрашават чак здравната система“, добави той.

„В Доспат са 81 към момента случаите. Не очаквам взривоподобно увеличение. Ще започнат да затихват огнищата. Много по-опасна беше ситуацията през април, сега когато случаите са концентрирани на 4-5 места, ние можем бързо да се намесим“, уточни Кунчев.

 

 


image0 (9K)