ДОСТ ще сезира Коституционния съд, искат касиране на резултатите от изборите

ДОСТ иска касиране на резултатите от изборите за 44-ото Народно събрание и ще сезира Конституционния съд.
Това обяви на пресконференция председателят на партия ДОСТ Лютви Местан, цитиран от БТА и „24 часа“.

Коалицията от партиите на Местан и Касим Дал получи голяма част от вота в Турция, но не успя да влезе в Народното събрание.

„Категоричната оценка на ДОСТ е, че партията е постигнала уникален резултат за своите 6 месеца от регистрацията си до старта на кампанията. Тези 100 000 гласа разбиха монопола на ДПС в етническите региони“, коментира още Местан.

Партия ДОСТ  не признава проведените на 26 март избори за честни и прозрачни и не ги признава за проведени в съответствие с Конституцията изборния закон. Освен това всички държавни институции пречели на избирателите на партията.
Според Местан, парламентарните избори са били проведени в условията на нарушаване на избирателни права на български граждани. Затова ДОСТ ще сезира Конституционния съд.

 Искането ще бъде направено чрез главния прокурор Сотир Цацаров, както бе направено частично през 2009 г.

Местан допълни, че партията ще внесе и сигнал до обвинител №1 за пълно разследване на действията на патриотите на българо-турската граница и на признанията на Валери Симеонов, че е организирал група, която да „натисне“ ЦИК за решението, попречило на много български граждани в Турция да гласуват.

„Главният прокурор да ги разследва, като снеме имунитета на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и на други лица от ГЕРБ, за които има съмнения, че са организирана престъпна група“, призова Местан и показа готовия сигнал до Сотир Цацаров.

Източник: dir.bg


image0 (9K)