Дончев за записа с Борисов: Не помня да сме имали такъв цветист разговор

Исканията са разнопосочни, не бих могъл да коментирам всички. В демокрацията има една група, които са доволни, друга – които не са. Позицията на правителството е, че няма нужда от оставки. Опитвам се да чуя всички гледни точки. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на БНТ по повод поредния ден на протести срещу правителството.

По думите му би било добре всички тези млади момчета и момичета от протеста да се изявят и в политиката.

„Надявам се тези хубави момичета и момчета да ги видим на избори. Щом има групи на млади хора, които не се чувстват не представени, очевидно нещо трябва да се промени. Но за целта трябва да има разговор. Ако само си крещим, няма да постигнем нищо. Стига да има подходящ формат, аз не съм отказал разговор с никого. До момента никой не е искам да си говори с мен“, посочи още той.

Дончев коментира и рокадите в правителството. „Оставките бяха знак, че правителството е такова, каквото е и няма обвързаности. Трудно приемлив е вариант за оставката на Борисов. Трудно си представям формат, в който имаме правителство, в което премиер не е лидерът на най-голямата политическа партия. Това пак няма да изглежда легитимно“, каза той и допълни: „Не мисля, че повечето българи искат предсрочни избори. Не е редно да влезем в зимния сезон в икономическа, здравна и политическа криза“.

Вицепремиетът коментира и появилия се в социалните мрежи разговор, за който се твърди, че е между него и премиера Борисов.

В нов запис с гласа на Борисов се сипят обиди по адрес на президента, псувни се леят

„Преди около 2 години по време на бюджетната процедура за бюджет 2019, значи е било края на 2018 г. много пъти сме спорили с министър-председателя какъв трябва да е данъкът за автомобилите. Възможно е да сме водили такъв разговор. Лично аз не си спомням, но едва ли да е било и толкова цветущ и с толкова епитети. Подобен разговор публично в никакъв случай не е допустим“, смята Дончев.

Според него обаче по-големият проблем е кой подслушва премиера. „Ако имаме голям въпрос, това е кой редовно и системно записва, после дали обработва записите е въпрос към службите. Аз не съм чул досега друг политически лидер е бил подложен на това. Досега не сме чули само какви са сънищата му“, изтъкна Дончев.

По думите му виновниците са очевидно опоненти на Борисов. На въпрос кой точно, той предложи максимата от римското право – „кой има интерес“.

По отношение на решението Конституционния съд за президента, Дончев отказа коментир. „Няма да си позволя да тълкувам решенията на КС. Това е въпрос на добра политическа култура, поканете юристи, това не е моя работа“, заяви вицепремиерът.

„Президент, Министерски съвет, Народно събрание е нормално да има политически спор между институциите, не е редно да има война между тях. Така се пилее енергия. Не веднъж сме разменяли реплики с президента, това е нормално. Но за мен нещата минаха границата, когато българският президент размахваше юмрук и зовеше за метеж“, анализира Дончев.

Що се отнася до икономическата обстановка у нас, според него мерките от първата вълна на коронавируса работят.

„Най-добре работи мярката 60/40. Тя до момента е съхранила близо 200 хил. работни места. Икономическата криза в пълния смисъл на думата още не е започнал. Ще има и 2 и 3 и 4 транш на мярката. А дали ще теглим заем зависи и от това, кога ще разполагаме с най-бързия траш финансиране от ЕС – дали ще е есента или началото на другата година. Планът пред ЕС трябва да се представи през април догодина. Работи се по него“, заяви той. „Опитваме се да правим каквото трябва“, завърши вицепремиерът.

 


image0 (9K)