Дончев: Да бях учил фотошоп, а не политическа теория

Пътувайки насам, си мислех, че вероятно съм изразходил 20 години от живота си да уча, като от политическа теория, минем през макроикономика и стигнем до регионално развитие. И като гледам актуалните политически жанрове, си мисля, че съм правил грешка, защото е трябвало да уча фотография или как да се работи с фотошоп. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на пресконференция в Стара Загора.

„Опитът за сериозния политически разговор за цели, приоритети мерки, инструменти да бъде сведен до истерия не е случаен. Когато имаме истерия кой какво е направил, постигнал и може, няма никакъв смисъл“, допълни той.

Той даде информация и по темата за многогодишната финансова рамка на ЕС и какъв бюджет се очаква да получи България както по нея, така и по възстановителния план на Европейската комисия.

Има предложение до ЕК за осигуряване на допълнителен свеж ресурс за държавите-членки. Числата са впечатляващи. Ако предложението за България бъде прието близко до вида, в който е предложено, това означава 9 милиарда евро за следващите 4 години, плюс цялата многогодишна финансова рамка, която очакваме. Това означава, че България има на разположение публичен ресурс до 2027 година от почти 30 милиарда евро, от които 9 обезателно трябва да бъдат похарчени до 2024 година. По-голямата задача е как тези средства да бъдат инвестирани по най-умния и правилен начин, обясни Дончев.

 


image0 (9K)