Дончева намекна, че ще има кабинет на Трифонов с мандат до края на годината

„Бойко Борисов смята, че викането му в парламента е посегателство на достойнството на особата, което и Фердинанд не си е позволявал“, заяви пред БНР Татяна Дончева от „Изправи се! Мутри вън!“, чу ЗАРАТА. Тя смята, че Борисов не зачита парламента и мисли, че „там работят хора, с които само може да си послужи. Белег за това беше отношението му към предишната председателка Цвета Караянчева“.

Според Дончева той не е в състояние да представи Плана за възстановяване пред НС и заключи, че това означава, че премиерът в оставка не би могъл да го представи и пред европейските институции, което означава, че „интересите на страната ни са били злепоставени“.

Татяна Дончева определи случващото се в Народното събрание като обнадеждаващо. „В дясната част на залата усетиха, че трябва да си сътрудничат. ДПС се метнаха на влака на промяната в движение. БСП предложиха мораториум, който по начина, по който го предлага Корнелия Нинова, е юридически неиздържан и конституционно уязвим. Ние сме отворени за такова нещо, но искаме да бъде доработено. Въпрос на такт е дясната част на залата да не отнема инициативата на Нинова и да дадем възможност на колегите от БСП да прецизират предложението си и да го внесат по нормален начин… Това ще бъде начало на добро сътрудничество“, коментира Дончева.

„Структурната промяна на Министерския съвет е полезна, но ако няма сили за това, защото мнозинството в НС е крехко, няма да можем да го направим“, коментира зам.-председателката на парламента.

„Премислянето на едно правителство, дори то да съществува една седмица, е важно, защото то ще служи като емблема за следващите избори, в които ще влезем всички. Ако „Има такъв народ“ предложи правителство, което хората смятат за несъстоятелно, те няма да спечелят от това, ако ние подкрепим такова правителство, ние също няма да спечелим от това“, допълни Дончева.

Тя беше категорична, че ще е разумно, ако се излъчи кабинет, който да управлява до Нова година, за да се осигури плавно превземане на властовите позиции на ГЕРБ и да не се проведе кампания за президентските избори в условия на служебен кабинет.

Дончева потвърди, че ще внесе предложения за промени в Правилника за дейността на Народното събрание, свързани с процедурните предложения от депутати и с техни лични обяснения.


image0 (9K)