Доналд Туск ще посети България, за да се запознае с обстановката в региона и охраната на външните граници на ЕС

Председателят на ЕС, Доналд Туск ще посети България в началото на април, за да се запознае със ситуацията в региона и с охраната на външните граници на ЕС.

Президентът Румен Радев е разговарял по телефона с Доналд Туск, който е изразил подкрепа за изпратеното от Радев писмо. В него се призовава да бъде приет общ оперативен план за действие на ЕС при рязко увеличаване на миграционния натиск, както и за допълнително финансово подпомагане за охраната на границите на България.

Държавният глава Радев е запознал Доналд Туск с подготовката на страната ни за провеждането на предсрочните парламентарни избори и с възникналото напрежение в двустранните отношения с Турция, поради намесата й в изборния процес и вътрешните работи на страната ни.

Обсъден е бил и случаят с повдигнатите обвинения от страна на турски съд към български гранични полицаи по повод на инцидент, възникнал при нарушение на външните граници на ЕС през 2008 година.

Румен Радев е изразил категоричната позиция на България в защита на граничните полицаи и очакването си за солидарност от страна на ЕС.

Той е благодарил на Доналд Туск за подкрепата му Кохезионната политика да бъде включена в Римската декларация, която ще бъде приета от държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз на 25 март, съобщиха от прессекретариата на българския президент, по чиято инициатива се е състоял разговорът.

В дискусията за бъдещето на обединена Европа на 10 март, която се състоя в рамките на Съвета на ЕС, президентът Радев изрично настоя Кохезионната политика, която цели икономическото сближаване между държавите членки и способства за единството на ЕС чрез преодоляване на контрастите, да бъде включена в текста на декларацията.

Източник: dir.bg


image0 (9K)