Доналд Тръмп: Няма убити след атаките на Иран, налагаме нови санкции.

Нито един американец или иракчанин не е пострадал при иранските удари, щетите са минимални, Иран изглежда отстъпва. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в официално заявление и обяви нови санкции срещу Иран.

Тръмп каза, че ще поиска от НАТО да се ангажира повече в близкоизточния процес. Според Тръмп жертвите са били избегнати благодарение на системата за ранно предупреждение. Той каза, че Вашингтон ще наложи нови икономически санкции срещу Техеран. Освен това американският президент заяви, че Иран подкрепя терористите.

Тръмп отбеляза още, че Техеран няма да има ядрени оръжия, докато той е на власт. Президентът на САЩ призова Великобритания, Китай, Германия, Франция и Русия да работят по нова сделка с Иран. Тръмп каза, че ще се обърне към НАТО с искане да участва по-активно в протичащите процеси в Близкия изток. „Искаме да имате велико бъдеще, което заслужавате“, обърна се Тръмп към гражданите и ръководството на Иран. По-рано през деня иранските медии съобщиха за 80 убити американски войници.

Американският президент заяви, че Иран е причинил леки щети на американските бази и никой не е ранен при атаките. „Изглежда, че Иран е отстъпил. Това е добре за целия свят“, заяви американският лидер в обръщението си към нациятаПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп обяви нови икономически санкции срещу Иран след иранския ракетен обстрел на бази в Ирак, където са разположени американски войници. Тръмп направи специално изявление от Белия дом, заобиколен от вицепрезидента Майк Пенс, министъра на отбраната Марк Еспър и държавния секретар Майк Помпейо.

В отговор на иранската агресия САЩ незабавно ще наложат допълнителни икономически санкции на иранския режим. Ръцете на Солеймани бяха напоени с кръвта и на американци, и на иранци. Той трябваше отдавна да е премахнат. Съединените щати ще наложат незабавно допълнителни наказателни санкции на иранския режим. Те ще останат, докато Иран не промени държанието си. В продължение на дълго време държавите толерираха деструктивното и дестабилизиращо поведение на Иран – тези дни приключиха, категоричен бе Тръмп.

Президентът на САЩ остро допълни, че докато е държавен глава няма да позволи на Техеран да има ядрено оръжие.

Тръмп уточни, че при атаките са нанесени минимални щети и няма американски или иракски жертви. Според него жертвите са били избегнати благодарение на системата за ранно предупреждение.

„Вашата кампания на терор повече няма да бъде толерирана“, обърна се той към иранския режим, който според американския лидер е „водещ спонсор на тероризма, който застрашава цивилизования свят“.

„Иран трябва да изостави ядрените си амбиции и да прекрати подкрепата за тероризма“, настоя Тръмп и определи убития от САЩ ирански генерал Касем Солеймани като „топ терорист“. САЩ не искат да използват военната си мощ, икономическата им сила е най-добрият метод за възпиране, каза още президентът. Той призова световните сили да скъсат с останките от ядрената сделка с Техеран и посочи, че ще поиска от НАТО да бъде по-ангажирана с Близкия изток. Тръмп отбеляза, че САЩ са готови на мир с тези, които го искат.

„Епицентър“, dnes.dir.bg


image0 (9K)