Доналд Тръмп неочаквано се обяви за връщането на Русия в Г-7

Американският президент Доналд Тръмп смята, че Русия трябва да бъде приета отново в Г-8, съобщи агенция „Блумбърг“. Според него Русия задължително трябва да присъства и на срещата на върха на Г-7. Ежегодната среща на „Голямата седморка“ ще се проведе на 8 и 9 юни в Квебек.

[ad id=“225664″]

“Русия трябва да участва в тази среща, каква е тя, след като Русия не участва“, запита риторично Тръмп.

“Дали ни харесва или не, дали е политически коректно или не, ние имаме да управляваме един свят. А „Г-7“, което беше „Г-8″, изхвърли Русия. Те трябва да върнат Русия обратно, защото Москва трябва да бъде на масата на преговорите“, заяви президентът на САЩ.

От Кремъл коментираха думите на Тръмп. Говорителят на руският президент Дмитрий Песков заяви, че Москва „поставя акцент върху други формати“.

[ad id=“263680″]

По-рано прессекретарят отбеляза, че „актуалността на „Г-7“ за Русия пада от години, снижава се, защото в изменящата се политическа и икономическа обстановка значително расте значението и актуалността на формати като „Г-20“, където Русия участва активно“.

Изказването на Тръмп влиза в противоречие с изявлението на германския канцлер Ангела Меркел, направено по този повод преди дни. Меркел отхвърли идеята за възстановяване на формата Г-8, от който отпадна Русия след присъединяването на Крим.

[ad id=“237001″]

Германският канцлер поясни, че отстраняването на Русия от групата е било „неизбежно“ заради „скандалното“ нарушаване на международното право.


image0 (9K)