Доналд Тръмп: Нападенията срещу полицаи са „вътрешен тероризъм“

Президентът на САЩ Доналд Тръмп сравни с вътрешен тероризъм нападенията срещу полицаи, извършени при протестите през последните дни:

„Мобилизирам всичкия наличен федерален ресурс – граждански и военен, за да се спрат бунтовете и грабежите, разрухата и палежите, за да се опазят правата на спазващите законите граждани. Силно препоръчах на всички губернатори да използват Националната гвардия, за да доминираме улиците. Ако щат или град откаже да предприеме необходимите действия за опазването на живота и имуществото на гражданите си, аз ще разположа американски военни и бързо ще реша проблема вместо тях“.

Причината за обхваналите САЩ протести и размирици беше смъртта на афроамериканеца Джодрж Флойд по време на ареста му. Съдебномедицинска експертиза я класифицира като убийство, причинено от задушаване. В обръщението си към нацията американският президент коментира:

„Всички американци с право бяха отвратени от бруталната смърт на Джордж Флойд. Справедливостта ще възтържествува за него и семейството му. Той не ще е умрял на празно. Но не можем да позволим мирните протести да бъдат заглушени от една разгневена тълпа“, заяви Тръмп.

Докато той говореше в Белия дом, недалеч беше използван сълзотворен газ срещу протестиращи във Вашингтон.

 

 


image0 (9K)