Доналд Тръмп: Ако Европа иска енергийна сигурност, да вкарва газ от САЩ

Европейските държави трябва да се стремят към енергийна сигурност, а САЩ са готови да помогнат на своите съюзници да постигнат тази цел. Това обяви американският президент Доналд Тръмп в изказване по време на Световния икономически форум в Давос.

„Призоваваме нашите приятели в Европа да използват енергийни доставки от САЩ, за да постигнат истинска енергийна сигурност“, заяви американският държавен глава. В същото време той подчерта, че в момента страната му „произвеждат нефт и газ повече от всяка друга държава в света“.

Вашингтон многократно е заявявал, че европейските държави трябва да се откажат от руския газ, включително от проектите „Северен поток 2“ и „Турски поток“, припомнят наблюдатели. Представители на американската администрация твърдят, че Москва чрез тези проекти преследва и политически цели. Много експерти смятат обаче, че американският газ би бил много по-скъп от руския.

„Америка преуспява. Америка процъфтява и да, Америка отново печели, както никога досега“, похвали се Тръмп.

Той отбеляза, че американската икономика е била в „доста слаба“ форма, когато той е влязъл в Белия дом и че анализаторите са очаквали рецесия по време на неговото президентство, но че действията на неговата администрация са гарантирали, че това няма да се случи.

Той благодари на чуждестранните компании за техните инвестиции в Съединените щати. „За всеки бизнес, който търси място за успех няма по-добро място от САЩ“, добави Тръмп.

Американският президент рекламира търговските споразумения с Китай, Мексико и Канада като „най-големите търговски сделки, правени някога“ и отбеляза, че те са „справедливи и реципрочни“ и представляват модел за търговските сделки през 21-ви век.

Тръмп посочи, че отношенията с Китай „никога не са били по-добри“, като в същото време той се похвали с личните си контакти с китайския президент Си Дзинпин, определяйки ги като „забележителни“. Пекин се ангажира да харчи 200 милиарда долара за внос на услуги и на промишлени стоки от САЩ, като сумата може да достигне „близо 300 милиарда долара, когато се свърши цялата работа“, заяви Тръмп. Според него тарифите за китайските стоки са били необходими, за да бъде приключена „първата фаза“ от търговската сделка, като той добави, че преговорите за втората фаза „ще започнат скоро“ и че по време на тези преговори ще останат в сила повечето съществуващи митнически тарифи.

„Катастрофалното“ търговско споразумение НАФТА (NAFTA) беше заменено с „невероятната“ сделка USMCA“, заяви американският президент, визирайки новата тристранна търговска сделка между САЩ, Мексико и Канада.

Президентът Тръмп също така обяви, че САЩ ще се присъедини към инициативата за един трилион дървета, стартирана по време на Световния икономически форум в Давос.

Пред глобалните политически и бизнес лидери в швейцарския курорт той отново критикува Федералния резерв на САЩ, отбелязвайки, че е понижил американките лихвени проценти прекалено бавно, докато преди това ги е повишил прекалено бързо.

Тръмп се похвали с ръстовете на фондовия пазар, откакто той беше избран за президент и заяви, че негова администрация изгражда икономика, която „работи за всички“. „Американският модел през 21-ви век е пример за модел, насочен повече към „трудещите се, гражданите и семействата“, посочи президентът на САЩ.

Той също така обяви за приоритет обучението на американската работна сила по отношение на изкуствения интелект, квантови изчисления и 5G мрежите.

След речта си Доналд Тръмп планира да се срещне със световни лидери и бизнес ръководители, които също участват на Световния икономически форум в Давос. Белият дом не посочи конкретните бизнес лидерите, с които Тръмп възнамерява да се срещне, но отбеляза, че той трябва да проведе разговори във вторник и в сряда с лидерите на Ирак, Пакистан, Швейцария и на иракския самоуправляващ се кюрдски регион, както и с основателят на форума в швейцарския курорт.

Тръмп също така ще проведе и първата си среща с новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тази среща може да се окаже и най-съществената, имайки предвид редица несъгласия на Тръмп с европейската търговска и данъчна политика.

Източник: „Труд“


image0 (9K)