Домашни маски с индийско орехче

Индийското орехче е ценена по цял свят заради безспорните си кулинарни качества като подправка. Малко хора знаят, че то е и важна съставка в козметиката за коса и кожа, тъй като има безспорно благотворното действие върху тях.

[ad id=“263680″]

Ето и в какво се крие силата на индийското орехче и как можем да го използваме в домашната козметика:

Маска за лице за избелване на кожата

Индийското орехче е популярно по света природно средство за избелване на кожата. Най-ефективния начин да го използвате за тази цел е да си направите маска за лице. Ето и нашата рецепта:

В подходящ съд смесете ¼ ч.л. смляно индийско орехче, 1 ч.л. лимонов сок и 1 с.л. кисело мляко. Поставете дебел пласт от маската върху чисто лице, като избягвате зоната около устните и очите. Измийте лицето след 7 минути със студена вода и поставете хидратиращ крем. За оптимален резултат използвайте маската поне 3 пъти седмично.

 

Маска за лице против стареене на кожата

Индийското орехче е сред най-силните естествени съставки, които се борят със стареенето на кожата.

Като природен антиоксидант, той подобрява нивата на кръвообращението и се бори със свободните радикали, които са отговорни за причиняването на преждевременни бръчки и фини линии.
Използвайки маска за лице с индийско орехче, ще успеете да заличите бръчиците и да съхраните кожата си млада за по-дълго. Вижте как можете да си направите чудотворната маска у дома:

В малка купа смесете 1 ч.л. мед, ½ ч.л. смляно индийско орехче, 1 ч.л. гъсто кисело мляко. Готовата смес разнесете върху кожата на лицето. След 10 минути внимателно отстранете маската като измиете лицето с хладка вода.

Антибактериалните и противовъзпалителни свойства на индийското орехче го правят идеален за борба с несъвършенствата по кожата и подпомагане на избледняването на белезите от акне.

За да си направите тази маска, ще са ви необходими 1 с.л. смляно индийско орехче, 1 ч.л. мед и 2 с.л. прясно мляко. В купичка поставете индийското орехче и към него прибавете меда и млякото. Ако имате много мазна кожа, можете да използвате розова вода или гел от алое вера вместо мляко. Смесет е маската наистина добре и я нанесете върху кожата си. След 30 минути, намокрете лицето си и внимателно масажирайте. Изплакнете със студена вода и подсушете! Използвайте маската 3 пъти седмично за видими резултати.

Маска за здрава и сияйна кожа

Смесете 2 ч.л пшенично или овесено брашно с един банан и ½ ч.л. индийско орехче. Нанесете върху кожата на лицето и измийте с хладка вода след 20 минути. Маслото от индийско орехче пък може да се добави към бялата козметика за сиянен вид на кожата всеки ден.

Освен изредените до тук чудодейни свойства на индийското орехче, то може също така и да се пребори с различни видове екзема. За целта можете да смесите смляно индийско орехче с хладка вода и да нанесете сместа върху засегнатото място.

 

 

[ad id=“218001″]


image0 (9K)