Докога ще продължаваме да местим стрелките?

Тази неделя отново местим стрелките с час напред. Макар това да има далеч не само плюсове – смяната на времето предизвиква сериозни здравословни проблеми. Какви са рисковете от местенето на стрелките, разказва Deutsche Welle.

През 2018 г. Европейската комисия проведе онлайн допитване, в което се включиха 4,6 милиона участници. Повечето поискаха смяната на времето да бъде прекратена. Държавите в ЕС обаче и до днес не могат да се разберат кое часово време да бъде въведено – лятното или зимното.

Няколко европейски държави вече са се отказали от смяната на времето. Исландия например за последно мести стрелките на часовника през 1968 г. За страните в арктическите региони смяната на времето всъщност няма особен смисъл, тъй като в пика на лятото и зимата трудно може да се говори за ден и нощ. Беларус също не сменя времето от 2011 г., а Русия – от 2014 г.

В САЩ следват свои собствени правила. Лятното часово време там вече започна, стрелките на часовника бяха преместени още на 14 март. Така ще остане до 7 ноември, т.е. лятното време ще приключи седмица по-късно от това в Европа.

Промяната носи рискове за здравето

Преминаването от зимно към лятно часово време отнема един час от съня ни. То се отразява не само на часовниците ни, но и на нашия ежедневен ритъм и на здравето. След смяната от зимно към лятно часове време сутрин ще е тъмно по-дълго, а вечер ще е светло до по-късно.

При тези обстоятелства някои хора, особено децата и по-възрастните, често се оплакват от безсъние и загуба на апетит. Но има ли наистина подобна връзка, пита вестник „Франкфуртер Рундшау“? Проучване на института „Форса“ показва, че 24% от над 1000 анкетирани са имали здравословни проблеми заради смяната на времето.

Най-често съобщаваните симптоми са умора и изтощение (85%). Това е последвано от проблеми със заспиването (70 на сто) и затруднена концентрация (48%). Дванайсет на сто от тези, които са имали здравословни проблеми заради смяната на времето, заявяват, че са изпадали в депресивни състояния.

Светлината – индикатор за организма

Едно от обясненията за тези ефекти е в промените в светлината. Хормонът на съня мелатонин играе много важна роля, а неговото производство се насърчава от тъмнината. Ако вечер се стъмва по-късно, и нивото на мелатонин в кръвта се повишава по-късно. По същите причини за много хора е по-трудно да се разсънят сутрин, когато по-дълго е тъмно.

Но колко време е необходимо на тялото, за да свикне със смяната на времето и променената светлина? Това е различно при всеки. Обикновено отнема ден-два. Но особено при децата, юношите, по-възрастните и хората, страдащи от проблеми със съня – това може да отнеме до една седмица, пише списание „Шпигел“. Регулираният ритъм на съня е особено важен за тези хора. Поради смяната на времето обаче те няма как стриктно да се придържат към часовете за заспиване и събуждане.

Експертите съветват хората с подобни проблеми да прекарват повече време на свеж въздух, който ускорява обмяната на веществата и може да помогне за по-лесното заспиване. Също така е възможно няколко дни по-рано да започне подготовка за смяната на времето: например адаптирането чрез ставане с 10-15 минути по-рано в продължение на няколко сутрини преди стрелките на часовника да бъдат преместени.

trafficnews.bg

 


image0 (9K)