Доклад на Сметната палата разнищи Софийския университет

Университетският фонд за стратегическо развитие (УФСР) на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ е финансирал проекти през периода 2013-2014 г. за 43 023 лв. Сумата е едва 1,3% от събраните 3,4 млн. лв. във фонда. Това става ясно от доклад по одит на Сметната палата, обхванал периода 1 януари 2013 – 30 юни 2015 г.Според Сметната палата дейността на създадения фонд е нефективна. Фондът не е осъществил определените му функции за подпомагане развитието на научна, творческа, учебна дейност, развитие на инфраструктурата, ремонтна дейност и др., смятат одиторите, пише actualno.com.

Неефективност

Става ясно, че през разглежданите от одиторите четири години са одобрени 10 проекта с одобрено финансиране за 640 000 лв. Изпратени са шест пъти повече проектни предложения – 65. Но реално извършеното финансиране възлиза само на 43 023 лв. или едва 1,3 на сто от общо събраните средства във фонда.

Освен това са предоставени средства само за два проекта и то не в пълен размер, а оценката за изпълнение на проектите е била само на база извършени плащания, се казва в доклада на Сметната палата.

Изпълнението на проектите през първата сесия 2013/2014 г. възлиза на 27 275,5 лв. или едва 4,3% от одобрените от фонда 640 000 лв. Ниският процент на изпълнение се запазва и през втората проектна сесия 2014/2016 – при одобрени 385 202 лв. по 4 проекта са изплатени 15 748 лв. или 4,1%.

Проектите, за които са извършени плащания, са за ремонта на парковото пространство в кампус „Лозенец“ и модернизация на компютърната мрежа на Университетската библиотека. Дейността на Университетския фонд за стратегическо развитие е оценена като неефективна, тъй като не е изпълнен нито един проект и не са постигнати поставените цели за създаването на фонда, са изводите на Сметната палата.

Липсата на критерии и показатели за оценка на проектните предложения в разработените Статути на фонда, е причина за одобряване финансирането на проекти за извършване на ремонтни дейности. От палата отбелязват, че липсват срокове за отчитане на степента на изпълнение на проектите, както и мониторинг и контрол по изпълнението на дейностите. През одитирания период не са изготвени отчети пред Академическия съвет за дейността на УФСР, и по този начин не е осигурена информираност, с което не са създадени условия за прозрачното изразходване на средствата, е друг извод на Сметната палата.

Средства не по предназначение

СУ получава субсидия спрямо рейтинга на висшето учебно заведение съгласно постановление на Министерски съвет № 121/2012 г., която през 2014 г. е в размер на 6,9 млн. лв., а за 2015 г. възлиза на 6,8 млн. лв. Със средства от субсидията по рейтинг е финансиран и Университетският фонд за стратегическо развитие, като за него отиват 25% от средствата. Субсидията се дава за издръжка на обучението в държавните висши училища в зависимост от комплексната оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда.

Същевременно обаче значителна част от одобрените проектни предложения в периода 2013-2014 са с насоченост към осъществяване на ремонтни дейности. Според Сметната палата това не кореспондира пряко с министерското посатновление и разпределянето и използване на средствата във връзка с подобряване на качеството на обучението. Сред одобрените за финансиране проекти са за ремонт и изграждане на съвременен спортно-рехабилитационен център и модернизиране на презентационна зала АУЛА на Медицинския факултет. Това поражда опасения, че средства, отчислени от субсидията за рейтинг в УФСР не се използват по предназначение, смятат от Сметната палата. От палатата препоръчват още да се извърши преглед и анализ на дейността на Университетския фонд за стратегическо развитие, с цел да се установи необходимостта от неговото функциониране.

блитц.бг


image0 (9K)