Доклад: Много българи могат да загубят право да пребивават във Великобритания заради коронавируса

Десетки хиляди граждани на Европейския съюз, сред които и много българи, установили се да живеят в Обединеното кралство, могат да загубят правото си на престой в страната. Те са пътували до родните си страни по време на пандемията от коронавирус COVID-19 и са били възпрепятствани по една или друга причина да се завърнат навреме във Великобритания. Това показва доклад, цитиран от британското издание „Индипендънт“, информира БНР.

Правозащитници се опасяват, че много граждани на страни от ЕС, които се опитват да се завърнат в Обединеното кралство, за да живеят и работят там, са загубили това право. Причината – те не са се върнали в рамките на 6 месеца по времето, когато Европа бе обхваната от строги здравни ограничения и пътуванията между страните почти замря, пише „Индипендънт“.

В разпоредбите на британското Министерство на вътрешните работи е записано, че отсъствие повече от 6 месеца от страната в резултат на пандемията „не би трябвало“ да се отрази върху молбата за временен статут на уседналост. Гаранции обаче се дават само на онези, чието завръщане е било забавено, защото са се разболели от COVID-19 или са били под карантина.

Отсъствие над 12 месеца означава, че всяко предишно пребиваване вече не може да се използва при подаване на заявление за такъв статут.

В доклада е посочен случай с българка на име Анна, която пристигнала във Великобритания за първи път с партньора си през 2016 година, за да работи във ферма. По-късно тя се е  установила в Манчестър и си е намерила работа. Двамата се завърнали в България малко преди началото на пандемията през миналата година, защото решили, че Анна ще роди детето си у нас. Поради сложната епидемиологична обстановка българите не успели да се завърнат в Обединеното кралство преди януари тази година. В резултат, отсъствайки повече от 6 месеца, те са пропуснали датата 31 декември за начало на нов период на пребиваване във Великобритания. Поради това са загубили правото си да кандидатстват за временен статут на уседналост, въпреки че са били в Обединеното кралство напълно законно, работили са и са плащали данъци в продължение на няколко години.

 

 

 

 


image0 (9K)