Докладът за нов изтребител препоръчва преговори със САЩ за F-16

Политико-военната група за оценка на офертите за нов самолет на Военновъздушните сили (ВВС) излиза с предложение до правителството да започне преговори със САЩ, предаде бТВ.

Изборът бе предрешен след силния политически натиск от американска страна през последните дни и след изявлението на премиера Бойко Борисов, че американските изтребите са „по-добри от всички останали“.

В началото на ноември в Министерството на отбраната постъпиха оферти от три държави: от САЩ за нов F-16, от Швеция за „Грипен” и от Италия за втора ръка „Юрофайтър”.

Днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на икономиката Емил Караниколов внесоха в Министерския съвет доклад за резултатите от работата на междуведомствената експертна комисия и политико-военната група за избор на нов многоцелеви изтребител за ВВС.

Докладът съдържа обобщение на оценките и анализите на офертите, постъпили от страните-участници в процедурата. Той не е секретен и ще бъде публикуван на сайта на Министерството на отбраната.

На тази база се предлага конкретен вариант за решение на Министерския съвет и Народното събрание, с който да бъде продължена и окончателно финализирана процедурата за придобиване на нов многоцелеви изтребител съгласно технико-тактическите данни на предложените самолети, ценовите предложения и геостратегическите интереси на страната.

Проектодоговорът първо трябва да бъде одобрен от МС, да бъдат завършени междуправителствените преговори със САЩ и е необходима ратификация от НС.

През последните дни двата основни конкурента – „американската „Локхийд Мартин“ и шведската „Грипен“, подобриха офертите си. Шведското правителство оптимизира офертата за „Грипен“ и предложението вече е за 10 изтребители на цената на осем.

Американците също са обещали по-изгодна ценова оферта, тъй като по неофициална информация първоначалният вариант за осем изтребителя F-16 надхвърля с 300 млн. долара бюджета.

Коментар: “Патриотичната” сделка за F-16. Кой какво си купува?


image0 (9K)