Докато Навални се възстановява в Германия, руските власти наложиха запор на жилището му

Постер със снимката на Алексей Навални, разположен пред руското посолство в Берлин в деня, когато той беше изписан от болницата.

Московски съд наложи запор над жилището в Москва и сметките на руския опозиционен активист Алексей Навални, докато той се лекува в Германия след като беше отровен с вещество от типа на бойната отрова „Новичок“.

Навални вече е изписан от берлинската болница „Шарите“, но предстои да се възстановява и да мине редица оздравителни курсове.

Запорираха апартамента и блокираха банковите сметки на Алексей Навални

Запорът е свързан с иска на дружеството „Московски ученик“, което се свързва с бизнесмена Евгений Пригожин. Той е известен като „готвача на Путин“ и е считан за доверено лице на руския президент.

Според прессекретаря на Навални Кира Ярмиш властите са предупредили още на 27 август, седмица след като Навални беше отровен, че жилището му ще бъде запорирано. Тогава са били и блокирани и сметките му.

През октомври миналата година съдът задължи Алексей Навални, съратничката му Любов Собол и Фонда за борба с корупцията на Навални да платят над 87 млн. рубли (около 1.4 млн. долара) на фирмата за доставка на храна за училищата „Московски ученик“. В разследване на фонда на Навални се твърдеше, че фирмата е виновна за отравянето на ученици заради използвани некачествени продукти. Съдът постанови, че с това невярно твърдение на фирмата е нанесен морален ущърб.

Самият Пригожин след това каза, че е платил дълга към „Московски ученик“ и вече сам ще има грижата да си прибере парите от Навални и сътрудниците му.

Месец по-рано Навални съобщи, че пристъпва към ликвидация на фонда си, защото не е в състояние да изплати отсъдената сума. Той декларира, че от него и от сътрудниците му тя никога няма да може да бъде събрана, дори да продадат всичкото си имущество.

I Навални остава в Германия

В четвъртък стана известно още, че Навални няма да напуска Германия, докато не приключи процедурите по възстановяване. А самият лечебен курс може да продължи поне няколко седмици, каза прессекретарят му Кира Ярмиш.

По думите й процесът на оздравяване ще продължи дълго време и дотогава той ще бъде в Германия „очевидно не само за една седмица“.

Навални беше изписан от берлинската болница „Шарите“ в сряда. Самият той разказа в социалните мрежи, че след изписването ще мине курс по физиотерапия и е възможно да постъпи в рехабилитационен център.

Вестник „Ню Йорк Таймс“ написа, като се позова на високопоставен представител на германските сили за сигурност, че Навални няма намерение да остане в Германия след като оздравее, а планира колкото се може по-скоро да се върне в Русия и да продължи политическата си дейност. По този повод Кира Ярмиш каза, че други варианти никога не са били обсъждани.

На 20 август на Алексей Навални внезапно му прилоша в самолета на път от сибирския град Томск за Москва. Самолетът кацна аварийно в Омск. Активистът беше закаран в кома в реанимацията на местната болница за спешна помощ. След два дни по настояване на роднините и сътрудниците беше откаран в Берлин.

В началото на септември германските власти обявиха, като се позоваха на анализа на лабораторията в Бундесвера, че в организма на Навални са открити следи от отрова от групата на бойните отровни вещества „Новичок“. С подобно вещество в британския град Солсбъри през 2018 година бяха отровени двойният агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. А през 2015 г. с такъв тип вещество беше направен опит да бъдат отровени българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев, синът му и търговският директор на една от фирмите му.

По-късно през септември още две лаборатории – във Франция и Швеция – потвърдиха типа отрова в организма на Навални.

На 9 септември германските медии съобщиха, че резултатите от изследванията на Навални са предадени в Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Руските власти твърдят, че лекарите в Русия не са открили следи от отрова в организма на Навални и че няма основания да се води разследване за отравяне. Външният министър Сергей Лавров напомни в четвъртък, че руската генерална прокуратура е отправила официално запитване до Германия, Франция и Швеция, както и до ОЗХО за предполагаемото отравяне на Навални, но не е получила отговор.

През седмицата френският вестник „Монд“ съобщи, като се позова на свои източници, се на 14 септември френският президент Емануил Макрон е разговарял с Владимир Путин. Според вестника Путин се съгласил, че вероятно Навални е бил отровен, но това може да се е случило след като Навални сам е погълнал отровата.

След тази публикация, която предизвика реакция и ироничен коментар на самия Навални, прессекретарят на Путин Дмитрий Песков каза, че „вестникът е неточен при предаването на формулировките“.

„И, честно казано, едва ли той (вестникът) може да бъде точен“, каза Песков.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)