Доказаха важно предимство на жените над мъжете

При почти всички етнически групи по света жените надживяват мъжете, категорични са учените. Ново проучване предполага, че това може да се дължи на факта, че те са по-устойчиви от мъжете и са по-пригодни да оцеляват при кризи.

[ad id=“263680″]

Датски учени са измерили нивата на оцеляване на двата пола в екстремни условия при 7 етнически групи. Те са открили, че жените са по-устойчиви от мъжете в почти всички случаи, пише британското издание „Independent“.

Изследвани са исторически данни за предходните 250 години. Експертите са открили, че при случаи на масов глад и епидемии жените надживяват мъжете средно с до 4 години. Например – по време на големя глад в Съветска Украйна през 1933 година, момичетата доживявали средно до 10-годишна възраст, докато момчетата – само до 7 години. Тази зависимост се отнасяла и за нивата на смъртност при новородените – бебетата от женски пол оцелявали по-често в трудни условия от момченцата.

[ad id=“225664″]

„Тезата, че предимството в оцеляването на жените има фундаментална биологична основа, се подкрепя от факта, че при екстремни условия жените оцеляват по-често от мъжете. Това е валидно дори и за бебетата, когато социалните и поведенчески разлики са минимални“, коментират авторите на изследването.

 


image0 (9K)