Догодина – по-съществено вдигане на пенсиите

Възходящото развитие на икономиката на България и ръстът на доходите ще дадат възможност за още по-съществено повишаване на пенсиите през 2020 година.

Това се посочва в приветствие на социалния министър Бисер Петков по случай Международния ден на възрастните хора – 1 октомври, публикувано на сайта на министерството.

Петков уверява, че Министерството на труда и социалната политика работи активно за подобряването на положението на българския пенсионер чрез изграждането на устойчив модел, гарантиращ адекватен пенсионен доход, качествени социални услуги и спокойни старини.

Министърът припомня, че за целта още след встъпването му в длъжност през 2017 г. значително са били повишени минималните размери на трудовите пенсии, а от юли тази година всички пенсии са били увеличени с 5,7% – най-голямото увеличение за последните години по негови думи.

Петков подчертава, че усилията на правителството са насочени и към развитието на социални услуги в общността и в домашна среда, изтъквайки, че от началото на септември се предоставя лична помощ за хората с увреждания съгласно индивидуална оценка на потребностите им.

Паралелно с това правителството осигури устойчивост чрез финансиране от държавния бюджет на услугите „личен асистент“, „социален асистент“ и „домашен помощник“, които се ползват от над 12 000 възрастни лица в невъзможност за самообслужване, посочва социалният министър.

По негови думи продължава реализирането на Националната стратегия за дългосрочна грижа в периода 2018-2021 година, в която се предвижда изграждането на 100 нови социални услуги, развитие на патронажна грижа за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа, както и развитие на социални услуги в домашна среда.


image0 (9K)