Догодина намаляват паралелките в знакови за Стара Загора училища

Гласуваха държавния план-прием в профилираните гимназии, средните училища, професионалните гимназии и в паралелките за придобиване на професионална квалификация  през учебната 2019/2020 г. в област Стара Загора.

Днес в Областна администрация се състоя заседание на Комисията по заетост, председателствано от областния управител Гергана Микова. В него взеха участие зам. областните управители Петя Чакърова и Красимир Червилов, Янко Дуков, временно изпълняващ длъжността директор на Регионалната служба по заетост Хасково, Татяна Димитрова, началник на РУО-Стара Загора, представители на общините, на работодателски организации.

Участниците гласуваха с пълно единодушие предложението на РУО за държавния план-прием в държавните и общинските профилирани гимназии, средни и обединени училища, професионални гимназии и в паралелките за придобиване на професионална квалификация в СУ през учебната 2019/2020 г. в област Стара Загора.

Близо 2900 ученици от Старозагорска област, завършили седми клас, ще се обучават през следващата учебна година в 110 професионални и профилирани паралелки. От тях 101 ще бъдат с дневна форма на обучение – 35 профилирани и 66 професионални. Паралелките с дуална система на обучение ще бъдат 4 за цялата област. Тези с вечерна и задочна форма – 5.

Паралелки с нови професии и специалности ще бъдат разкрити в 11 училища на Старозагорска област.

Прием след пети клас ще има в две училища – Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък и Природо-математическата гимназия „Гео Милев“ в Стара Загора. Във всяко от тях ще има по две паралелки с по 26 деца.

От следващата учебна година Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“ и Професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Иван П. Павлов“ намаляват броя на паралелките си с по една. Свиването на броя на учениците в Търговската гимназия се налага заради предстоящото въвеждане на едносменен режим на обучение във всички училища на страната. Във Ветеринарната гимназия паралелките ще бъдат с една по-малко заради по-малкия брой кандидати за средното училище.


image0 (9K)