Договорът за изграждане на индустриална зона в Стара Загора бе подписан

Днес бе подписан официално Меморандум за сътрудничество с „Национална компания индустриални зони” ЕАД за изграждането на индустриална зона Загоре. На събитието присъства министърът на икономиката Емил Караниколов. Това е първата стъпка към изграждането на Индустриална зона „Загоре“ като за целта ще бъде създадено смесено дружество между държавата и Община Стара Загора, които ще имат по 50% участие в нея.

Държавата ще участва с пари за изграждането на инфраструктурата, а общината със
земя – 110 декара на територията на бившето опитно поле в кв. „Зора“. Идеята за изграждане на индустриална зона беше подкрепена от всички политически партии в Общинския съвет.

Предоставената от Община Стара Загора земя е оценена на 5 млн. лв., съобщи кметът на общината Живко Тодоров. Министър Караниколов заяви, че без значение как точно ще бъдат разпределени процентите собственост в дружеството, държавата ще финансира изграждането на инфраструктурата до край. Той поздрави кмета Живко Тодоров и областния управител на Стара Загора Гергана Микова за това, че Стара Загора е била с най-високата степен на готовност от всички други, кандидатстващи за изграждане на индустриални зони на тяхна територия. Нещо повече – зоната в Стара Загора ще бъде първата, с напълно изградена по европейски образец инфраструктура, така че инвеститорите да могат веднага да организират производството си. Министър Караниколов съобщи още, че веднага след съобщенията на медиите вчера за събитието, интерес е проявил сериозен инвеститор от сферата на автомобилостроенето.

[ad id=“225664″]

Представителите на „Национална компания индустриали зони“ ЕАД потвърдиха висок инвеститорски интерес към България. Те самите в момента водят разговори с 18 потенциали инвеститори.

За миалата година инвеститорите, избрали България са 31 с размер а инвестициите 300 млн. лв и около 5 000 нови работни места. От началото на тази година са подписани вече сертификати с инвеститори за над 2000 работни места и 500 000 лв., а се обработват заявки за над 1 млрд лв.

Инвеститорите се интересуват от три неща – местоположение, кадри и инфраструктура. Стара Загора има първите две, а третият фактор ще го създадем сега, каза министър Караниколов. Според него идеалният вариант е инвеститорите да се борят за кадрите, т.е. да вдигат работните заплати и съответно стандартът на живот. При краен недостиг, вече е либерализирана системата за издаване на работни визи за хора от трети страни, като акцентът се поставя на българските малцинства в съседните ни държави.

[ad id=“237001″]

Законът за насърчаване на инвестициите действа и има много привлекателни черти за бизнеса, а в момента се правят и допълнителни насърчителни мерки по подобие на Чехия и Унгария.

България, на базата на европейски средства разполага с ресурс за изграждане на индустриални зони. В момента за такива кандидатстват Горна Оряховица, Варна, Враца, Кърджали и др. Предварителни разговори се водят със Сливен, но Стара Загора е била с най-високо ниво на готовност.

Живко Тодоров съобщи, че процедурите по старта на изграждането на зоната и строителството й, вероятно ще отнемат около 2 години.


image0 (9K)