Доган и Ковачки отново получават пари за студен резерв, въпреки обещанията на Борисов

Въпреки разпореждането на премиера пари за студен резерв да бъдат получавани само от държавната „Марица-изток 2“, ТЕЦ „Варна“ на Ахмед Доган също ще получи средства за февруари.

През февруари държавният Електроенергиен системен оператор (ЕСО) е раздал 2 млн. лв. за осигуряване на резервни мощности на ТЕЦ „Марица-изток 2“, Националната електрическа компания (НЕК), както и на притежаваната от почетния председател на ДПС Ахмед Доган ТЕЦ „Варна“ и свързаната с Христо Ковачки ТЕЦ „Бобов дол“. Търгът е проведен в края на януари, а от ЕСО не са поместили информация за това кое дружество колко точно получава, съобщи “Капитал”.

В търга за резерв за първично регулиране на честотите, проведен на 25 януари, са класирани четири различни оферти, подадени в различни часове. Единият от кандидатите не е класиран, защото е подал по-висока цена за мегават час в сравнение с останалите трима кандидати. От този търг трите класирани фирми ще получат между 64 и 167 хил. лв.

Ден по-късно са проведени и още два търга – за резерв за автоматично и за ръчно вторично регулиране на честотата и обменните мощности. В първия са класирани всички участници – както държавните компании, така и тези на Доган и Ковачки. От него фирмите ще получат гарантирани плащания между 67 хил. и 504 хил. лв., пише „Капитал“.

Във втория има обявен един победител, който ще прибере над 670 хил. лв.

I Несбъднатото обещание

През юли в разгара на протестите с искания за оставки на правителството и главния прокурор Иван Гешев министър-председателят Бойко Борисов разпореди т.нар. студен резерв да се ползва само при нужда при това само от държавната ТЕЦ “Марица-изток 2“.

“Сваляш студения резерв оттук насетне. Студен резерв, ако ни е необходимо – само държавната ТЕЦ „Марица изток -2”, каза тогава премиерът на енергийния министър Теменужка Петкова.

Още в същия ден от трибуната на парламента Петкова предложи студеният резерв да се възлага след доклад на ЕСО, само при необходимост и само на държавната централа.

Ден по-късно в Народното събрание бяха одобрени законови промени, които отменят търговете за студен резерв и дават право на министъра на енергетиката да налага със заповед предоставянето на такъв.

Малко преди действията на премиера и Народното събрание Върховната касационна прокуратура (ВКП) се самосезира и започна проверка на предишните действия на държавното обвинение по казуса около ТЕЦ „Варна“ на почетния председател на ДПС.

Прокуратурата беше провокирана от видео на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, което беше излъчено във фейсбук профила му. В живо включване на фона на ТЕЦ „Варна“ във вторник Иванов разказа за сигнала от 2019 г., който чешки сенатор подаде чрез Антикорупционния фонд до прокуратурата за сделката за централата.

В края на януари Върховната прокуратура в Чехия започна разследване на сделката, която доведе до придобиването на ТЕЦ “Варна”от страна на Ахмед Доган.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)