Добър баланс и горчилка от Купата за Берое

Берое завърши на четвърто място след края на есенния полусезон а целта пред отбора си остава класиране за турнира лига Европа. По време на шампионата отборът имаше някои колебания които треньорът Александър Томаш и екипа му се опитаха да  изчистят и неутрализират, но е видно че трябва да се работа още много здраво, за да може Берое да изглежда още по – добре и стабилно на терена.

През лятото беше направена почти нова селекция и основно бяха привлечени чужденци, като за повечето от тях адаптацията продължи малко повече от необходимото.
Клубът направи няколко добри сделки и за първи път от доста години продаде трима футболисти за доста прилични суми за българските стандарти. Но двама от тях бяха основни играчи – португалецът Педро Еуженио и ганаецът Карлос Охене и както се казва „незаменими“ в състава на Томаш през миналата кампания.
Но парите които получи Берое не бяха за отказване, а още повече тези играчи имаха освобождаващи клаузи. Сърбинът Марко Адамович пое към Кипър също с трансферна сума. Феновете очакваха ръководството да направи един – два сериозни трансфера след добрите постъпления в касата, но уви това не се случи и клубът продължи да залага на свободни агенти.
Единственно от новите попълнения бразилецът Вандерсон заигра на високо ниво, но на него му трябваше близо два месеца за да „влезе в час“, но за съжаление получи тежка контузия и ще отсъства до края на сезона. Крилото Мешка трудно се адаптира и въпреки че в началото му се даваше шанс да започва титуляр не успя да разкрие потенциала си, за капак на всичко футболистът си изпроси червен картон при гостуването на Ботев в Пловдив и пропусна последните три мача на отбора. Положението с холандския бранител Ерол Алкан не е добро заради специфичната му контузия и въобще не е сигурно дали ще може да играе. След като си извоюва място сред титулярите снажният защитник получи травма и повече от три месеца не може да се възстанови. Все пак той ще започне подготовка с отбора на 7 януари и ще се преценява тогава състоянието му. Освен него със сериозна травма е и Георги Ангелов, който от халф  стана централен  защитник и  пасна в центъра на отбраната с Хаджиев. но срещу Ботев Пд се контузи и няма да играе до края на сезона.
А пред ръководството треньорския щаб възникна сериозен проблем, след като Берое остана само с един централен защитник – Камен Хаджиев. В последните три мача до него игра Бандаловски.
Като изненадващ трансфер може да се смята привличането на Владимир Гаджев, който напусна Кипър, но откакто се присъедини към Берое все още не в оптималната си форма и затова напролет се очаква да бъде на обичайното си ниво.
Малка сага се разигра около капитана Мартин Райнов, чийто договор изтича през лятото. От Левски атакуваха футболиста с оферта да премине на Герена след като беше започнал шампионата, но в крайна сметка юношата на Берое остана на стадиона под Аязмото след като двата клуба а и самият играч не успяха да договорят финансовите параметри.
Вече изминаха 20 кръга от редовния сезон на Първа лига и Берое се намира на четвърто място с актив от 10 победи 6 равенства и 4 загуби. Погледнато статистически балансът е добър, но отпадането то Купата на България малко или много обезличава представянето на отбора, защото шансовете за Европа остават, но с много условности.
Въпреки , че идеята преди началото на сезона беше Мартин Камбуров да не е всеки мач титуляр , стана точно обратното и голаджията подгони със всички сили рекорда на Петър Жеков.
Камбуров определено вече е тясно свързан с Берое и феновете едва ли не го носят на ръце и ако продължава в същото темпо нищо чудно след да надмине рекорда на Жеков.
След като вкара победния гол срещу Локомотив Пловдив той се зарадва , но беше освиркван и обиждан от доскоро боготворящите го фенове на Локо и там някъде като ли се скъса между тях.
Отпадането от купата на България от Ботев Пловдив се прие болезнено от феновете , защото техните очаквания бяха любимият им отбор да направи пробив, но уви сед 120 – минутна битка на стадиона под Аязмото и рулетката на дузпите Берое приключи рано участието си в турнира.
През изминалите 20 – ет кръга от шампионата Берое изигра най-слабият си и най-добрият си мач през в края . При гостуването на Ботев Пловдив нещо се обърка в Берое и отборът не приличаше на себе си и претърпя тежка загуба с 1:4, последва домакинска издънка срещу Черно море, последва победа над Ботев във Враца, а в последния кръг за годината победи Левски в Стара Загора.

image0 (9K)