Добро утро от ЗАРАТА! Днес е 7-ми, а седмицата е вълшебно число:)

Статистиката отчита, че седем е най-популярното число в света. Причината за специалното отношение към числото 7 едва ли някога ще бъде разгадана, но вижте няколко предположения:

*Използваме го непрекъснато в нашето ежедневие – седем са дните от седмицата, нотите, цветовете на дъгата, седем са смъртните грехове, но и чудесата на света.

*Числото се е превърнало в символ на късмета и щастието. Когато сме щастливи казваме, че се намираме на седмото небе.

Какво ни кара да сме „на седмото небе“ от щастие?

*В религиите числото 7 също е основен елемент.

*В християнството Бог е представян като седмия от шестте лъча на Сътворението. Според Светото писание седем е съвършеното число. То управлява времето и пространството и е добър знак в отношенията в семейството. В Библията числото седем се споменава 770 пъти.

Например: “ Всеки, който убие Каин, ще бъде седемкратно отмъстен; „и изминаха седем години на изобилие… и настъпиха седем години на глад“, „И изброй си седем съботни години, седем пъти по седем години, за да ти излязат в седемте съботни години четирийсет и девет години…“ и т.н.

Великият пост при християните е седем седмици. Известни са седем чина ангелски, седем смъртни гряха. В много страни съществува обичай на коледната трапеза да се поставят седем блюда, чието название започва с една буква.

*Във Вавилон в чест на главните богове бил построен храм със седем стъпала. Жреците на града твърдели, че хората след смъртта, преминавайки през седем врати, попадат в подземното царство, заобиколено от седем стени.

*В будизма седем е числото на възхода, смята се, че Буда е изкачил този брой стълби при раждането си. В браминските и будистките вярвания и богослужения цифрата 7 също е свещена. От индусите е тръгнал обичаят да се даряват седем слона за щастие – фигурки от кост, дърво или друг материал.
*В Египет седем е символ на вечния живот, числото на бог Озирис.

*В древна Гърция седмицата е символът на Аполон. Красивият бог се родил в седмия ден на месеца, а неговата лира имала седем струни.  От митологията е известно, че атиняните ежегодно изпращали седем младежи и седем девойки на Минотавъра, обитаващ лабиринта на остров Крит. Дъщерята на Тантал – Ниобия, имала седем синове и седем дъщери; Нимфата Калипсо от остров Огигия държала Одисей в плен седем години; цял свят знае седемте чудеса на света и т.н.

*Древният Рим също боготворил цифрата 7. Самият град е построен на седем хълма, река Стикс около подземното царство седем пъти обтича ада, разделен при Вергилий на седем области.
*В ислямската традиция съществуват седем невести и седем земи, седем врати на рая и седем стъпала на ада, седем пророци.
*В Китай числото 7 е смятано за късметлийско, защото звучи подобно на китайските думи за „зараждане“ и „живот“.

Да

 


image0 (9K)