Доброволците към храма в софийския квартал „Дружба“ набират средства за строеж на нова благотворителна кухня

Благотворителната кухня към храма „Св. пророк Илия“ в кв. „Дружба“ в София съществува от 2000 година. В нея се хранят десетки хора. Създадена е по инициатива на младежи, които се черкуват.

Започнахме да храним 37 души, а вече са към 400. Един от основните ни дарители е Българска хранителна банка. Имаме и частни дарители. От 2-3 години сме само на дарения – като източник на средства и на хранителни продукти. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Евгени Антонов от православно братство към храма „Св. пророк Илия“ в кв. „Дружба“.

Ирина Иванова допълни, че всичко това се случва без формална организация, а всички в кухнята са доброволци и то предимно младежи, включително от чужбина:

Разбира се, за да се случи готвенето в неделя, трябва да се случат много други неща през седмицата – да се осигурят продукти, да се организират хора, за които знаем, че могат да свършат работата. Използваме много фейсбук. Там публикуваме информация за дежурствата. Понякога организираме извънредни дежурства в събота, за да си помогнем в неделя. 

Организаторите са предвидили и неделно училище за децата, които са основно на хора, които чакат за храна на опашката. Много от тях обаче са се кръстили в църквата.

Доброволците набират средства за строеж на нова кухня. Сега те готвят под опасен навес и не са защитени от атмосферните условя.

бнр


image0 (9K)