Добри новини за хората с високо кръвно

Есенциалната (първична) хипертония е едно от най-масовите заболявания в България – около 200 000 българи, които по данни на НЗОК, са регистрирани с тази диагноза, от 1 януари ще получават лекарствата си безплатно, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Необходимите средства, които НЗОК ще отдели затова, са в размер на 10,5 милиона лева. От касата уточняват, че идеята за безплатните медикаменти за високо кръвно налягане е била заложена в плановете на здравния министър Петър Москов още за 2015 г., но разчетите тогава показали, че касата не може да си го позволи.
„След въвеждането на ефективни контролни механизми и най-вече на пръстовия идентификатор, които значително ограничиха финансовите разхищения от парите на здравноосигурените граждани, това вече става възможно“, заявиха още от здравното ведомство.
Във вторник заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков съобщи, че за първата половина на ноември, откакто е задължително прилагането на пръстовия идентификатор, разходът на НЗОК е с 15 млн. лв.по-малък в сравнение с предишни периоди.
„Ако ефективността на контрола се запази, това ще позволи в списъка на безплатна терапия да бъдат включени още заболявания или както министър Москов обяви, може да се стигне до премахване на лимитите на лечебните заведения“, заключиха от МЗ.


image0 (9K)