Добра новина за пенсионерите без зъби – Здравната каса да поема зъбните протези

 Здравната каса да поеме част от разходите за поставяне на зъбни протези при възрастните хора. Такава идея обмислят в здравното министерство, съобщи по „Дарик“ служебният министър д-р Илко Семерджиев.
„Обсъждаме плаковото протезиране да стане дейност, която да се въведе в здравноосигурителния модел, да бъде реимбурсирана частично. Поне 20 млн. лв. от резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да бъде заделена за тази цел“, каза той. И допълни, че подобно решение ще позволи на хората в напреднала възраст да си направят протези и да могат да се усмихват, да се хранят пълноценно и да имат по-добро здраве и имунитет.
Министърът отказа повече подробности с аргумента, че те първо трябва да бъдат обсъдени с представители на здравната каса и на Българския зъболекарски съюз.
Илко Семерджиев повтори, че пръстовият идентификатор, който в момента се използва в болниците, но е атакуван пред съда, няма да бъде въвеждан в извънболничната помощ, защото според него ще последва „ужасен кошмар“, ако идентификаторът се внедри и лекарските кабинети.
Министърът обясни, че в доболничната помощ годишно се извършват над 40 млн. прегледа и системата, която има затруднения с обработването на около 2 милиона регистрации в болниците, просто няма да издържи.
На въпрос с какво ще бъде заменен пръстовия „отпечатък“, Семерджиев припомни, че България е задължена от еврорегламент да въведе през 2018 г. единен идентификационен документ с чип, в който да бъдат интегрирани електронен подпис, идентификационни данни и електронна здравна карта. Тези документи ще заменят личните карти и ще съдържат нужната информация, посочи той.


image0 (9K)