Добрата новина: Младеж спаси две деца от удавяне

„Имаше 2 деца на видима възраст 8-9 годишни, които скачаха от камъните и се забавляваха. Едно от децата беше повлечено от течението”, разказва Цветалин Ганчев пред NOVA

Изведнъж вижда, че детето е оплело краката си в рибарска мрежа и потъва. Случва се на Вълнолома край Аспарухово.

„Краката на детето бяха заплетени, видяха се само ръчичките. Другото дете тръгна след него”, разказва Цветалин.

22-годишното момче не се и замисля, а скача във водата, за да помогне.

„Успях да го разплета, извадих детето, водата беше малко по-бурна. Върнах се за второто дете, което вече беше доста по-далеч. След като го извадих и него, бях доста уморен. Преди да ме извадят на камъните, съм бил в безсъзнание за няколко секунди, може би от стреса и от паниката, защото аз също бях доста стресиран, но като цяло в добро здравословно състояние”, разказва Цветалин.

Двете деца се отървават на косъм. Проверката на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури на следващия ден не открива мрежата в морето.

„Вероятността да е отнесена от морето или да е извадена в късните часове е голяма. Всяка мрежа, която се намира на 200 метра от този тип съображение, е бракониерска, това се санкционира. Лошото в момента е, че не може да докажем на кого е мрежата, води се, че е неизвестен извършителят. Ние ще направим разследване, ако се докаже кой е човекът, ще си понесе последствията”, заяви доц. Д-р Галин Николов, директор ИАРА.

Флагът в този ден бил червен, къпането покрай съоръжението – забранено, а мястото е неохраняемо.


image0 (9K)