Добрата новина! Излъчването от 5G телефоните не е вредно

Заедно с разпространението на 5G технологиите по цял свят, се възраждат и старите страхове и конспирации, че излъчването от смартфона може да има негативни въздействия върху здравето. 

Скорошен доклад предизвика допълнителни опасения, като твърди, че някои от най-популярните модели смартфони излъчват повече електромагнитно лъчение от допустимото, пише kaldata.com.

Групите във Facebook и коментарите под видеоклиповете в YouTube са пълни с хора, изразяващи опасенията си от радиочестотното излъчване (RF), използвано от съвременните мобилни комуникационни връзки. Въпреки че научните доказателства постоянно потвърждават, че опасенията са неоснователни и няма причини да се тревожим за здравето си, мнозина продължават да смятат, че радиочестотните връзки могат да им навредят.

По въпроса има огромно количество научни данни, много от които взаимно си противоречат, което го прави все по-сложен, както за обикновените потребители, така и за здравните специалисти. Нов доклад, който се появи в медицинския журнал на Нова Зеландия, потвърждава, че темата е сложна, но казва, че почти всички вредни биологични ефекти от електромагнитното радиочестотно излъчване са наблюдавани в доклади с ниска научна стойност.

Според Марк Елууд, епидемиолог от Университета в Окланд и първи автор на доклада, Министерството на здравеопазването на Нова Зеландия поиска независим, обективен отговор, след като статията беше публикувана в същото списание миналия декември от Сюзън Покет, изследовател в Университета в Окланд. Министерството на здравеопазването смята, че статията на Покет, която твърди, че обществената политика в Нова Зеландия не прави достатъчно за защита на общественото здраве, е заблуждаваща.

Какво знаем до момента?

Учените изучават ефекта на радиочестотната радиация върху човешкото тяло от десетилетия, демонстрирайки, че основният биологичен ефект изглежда е единствено загряване на човешката тъкан, тъй като това е електромагнитно лъчение и като такова, не е йонизиращо, тоест не може да измени структурата на ДНК на клетката или да доведе до мутации.

Статията на Покет твърди, че това не е вярно, като се позовава на редица изследвания, които предполагат, че биологичните ефекти на нейонизиращото лъчение надхвърлят просто нагряване на тъканите. Новият доклад цитира мнобройни проучвания, показващи тези биологични ефекти, но отново тяхното качество остава под съмнение.

Какви са изследванията, които твърдят, че излъчването е вредно?

„Много от проучванията, показващи потенциален пагубен ефект върху здравето, вследствие от радиочестотното излъчване са с ниско качество, но се публикуват, защото са интересни“, казва Елвуд.

Същественото тук е, че почти всички изследвания говорят за „потенциални вреди“. Повечето от проучванията изследват някаква физиологична или молекулярна промяна, която евентуално може да бъде свързана с негативни здравословни ефекти, но обикновено липсват директни доказателства и корелации за вреда за здравето.

Елууд посочва скорошен доклад на изследователи от Тексаския университет, който цитира над 200 изследвания и над 2000 теста на радиочестотната радиация върху клетките на бозайници, като проучванията с високо качество и научна стойност, които да установяват някаква вреда, са едва 9% от общия брой, които говорят, че излъчването от мобилните мрежи и телефони е вредно за здравето. По-голямата част от тези изследвания не отговарят на всички критерии, за да бъдат приети за научни или не разполагат с необходимите реквизити или източници, или пък им липсва издържаност.

Ключът към достоверността и качеството на всеки един експеримент е неговата възпроизводимост. Ако едно явление се повтаря при едни и същи действия безброй много пъти и винаги резултатите са еднакви, то тогава твърденията, направени на база наблюдението на това явление, са достоверни.

Едно е да се каже, че излъчването от мобилните телефони има вредни последствия за здравето, на база на наблюдения на крайно частен случай, съвсем друго е това да се наблюдава отново и отново в нормални условия. Лабораторните изследвания и проучвания върху така нареченото „симулирано тяло“, нито веднъж не стигнаха до категорично заключение, че радиочестотното излъчване има преки или изобщо някакви последствия върху човешкото здраве.

Какво следва?

Това не означава, че изследванията ще спрат и сегашните няма да бъдат допълнително разглеждани. Въпреки това, тежестта на доказателствата в момента показва, че няма причина да се притеснявате от излъчването на мобилните телефони.

Тъй като 5G започва да се разпространява за всички устройства и е бъдещето на концепцията „Интернет на нещата“, известна още като Internet of Things или IoT, очакваме да излизат все повече и повече пропагандни твърдения и изследвания, което единствено ще влоши информираността на обикновения потребител, за когото ще става все по-трудно да различи качествената наука от псевдонауката или заблуждаващата наука.

Сара Луфран, изследовател от Университета в Уолонгонг пише в „The Conversation“ по-рано този месец: „Движенията и анти – 5G кампаниите може да са добронамерени и да целят информираността на хората, но без научни доказателства и потъпквайки изцяло всякакви информационни и научни методики, те носят по-скоро вреда, отколкото някаква полза“.

Защо няма причина да се притеснявате от излъчването на мобилните телефони?

 


image0 (9K)