Добрата новина! Гинес отговори на Стоянка Мутафова!

От Книгата с рекорди „Гинес“ официално признаха 95-годишната Стоянка Мутафова за най-активно играеща възрастна актриса в света, пише столичен ежедневник. ​​​​​​​

Очаква се тази вечер в театър „Сълза и смях“ да пристигне официалното писмо от централата на компанията и да й бъде връчено на сцената заедно с тортата за рождения й ден.

„Очакваме тези дни да дойде официалното писмо по вписването на г-жа Мутафова в Книгата на Гинес. Нашата Стояна е истинско чудо и е без конкуренция, да ни е жива и здрава! Неслучайно е любимка вече и на няколко поколения българи“, обясни Мутафчиев.

Предложението за вписването на гениалната ни комичка бе внесено от Българския културен институт в Лондон с подкрепата на бившия министър на културата Вежди Рашидов през ноември месец. Седмици след това представители на „Гинес“ гледаха емблематичния спектакъл на актрисата „Госпожа Стихийно бедствие“ на едно от турнетата й извън страната.

„Искам да знаете, че не съм се предложила сама на културния министър Вежди Рашидов да изисква от Книгата на рекордите „Гинес“ да ме впишат там като най-старата играеща актриса. На никого за нищо не съм се молила в живота си, аз съм фаталист.“ Това обясни от своя страна Стоянка пред „България Днес“ дни след като се разбра, че от централата са одобрили кандидатурата й.

Великата ни актриса вметна, че рядко се е чувствала непризната в родната си страна. „Хората ми се радват и съм щастлива. Ето днес на рождения ден ще сложа перлите, ще облека новата черна рокля и съм готова да отворя цветарски магазин“, пошегува се Стоянка Мутафова.

Нашата актриса за първи път играе на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ през далечната 1945 г., още докато учи в Държавната театрална школа. Дебютът й на първата ни сцена е в спектакъла „Хитрините на Скапен“ от Жан-Батист Молиер в постановката на Стефан Сърчаджиев.


image0 (9K)