ДНК тест разкрива, че могъщ воин от викингите всъщност е жена

Проучване на скелетните останки на влиятелен военен лидер на Викингите, който отдавна се предполагаше, че е мъж, се оказа, че всъщност е жена.

[ad id=“225664″]

Според шведския медиен център, останките са открити и изкопани от шведския археолог Хялмар Столп в края на XIX в. От град Бикин в Швеция. Столп приема, че останките са мъжки, защото тялото е погребано с военно оборудване и коне – модата, в която са били погребвани много мощни военни водачи от времето на викингите. „Това всъщност е жена, някъде над 30-годишна възраст, с височина около 5 фута „, казва Шарлот Хендестиня-Джоунсън, археолог на университета в Упсала и водещ автор на изследването, потвърждаващо останките. Преди няколко години Анна Келстрьом, остеолог в Стокхолмския университет, изучавала останките от викингите за друг проект, когато разбрала, че костната структура е много женствена.

[ad id=“238430″]

След остеологичен анализ Келстром открива, че останките са всъщност женски. Неотдавнашно проучване, публикувано в американския вестник „Физическа антропология“ на 8 септември, потвърди констатациите на Келстрьом с ДНК тест. Хесенсирена-Джоунсън описва археологическия обект като „Най-върховният викингски гроб“ в света. „Освен пълната военна техника, погребана заедно с нея – меч, брадва, копие, пробиващи брони, бойни ножове, щитове и два коня – тя е имала игра в скута си или по-точно военно-стратегическа игра – игра, използвана за изпробване на тактики и стратегии за битка, което показва, че тя е мощен военен лидер „, каза Хенсентиерна-Йонсън.
[ad id=“225664“]

„Най-вероятно е планирала, ръководила и участвала в битки.“ Авторите на изследването пишат, че макар да е необичайно да се види една жена от викингите с такава високопоставена военна роля, голяма причина за това, че е била пренебрегвана за толкова дълго време е поради сексизма в изследователските методи. „Макар че някои жени от викингите, погребани с оръжие, са известни, женски воин от такова значение никога не е бил намиран, а учените не са склонни да признават жените с оръжия“, пишат изследователите. „Вероятно е било доста необичайно (за една жена да бъде военен лидер)“, продължиха изследователите, „но в този случай това вероятно е свързано повече с ролята й в обществото и семейството, това е носило повече важност отколкото пола й. „

Информация:Huffingtonpost


image0 (9K)