Днес църквата почита Свети Силвестър. Кой празнува имен ден?

На 2 януари, църквата почита Свети Силвестър – папа Римски.

Този ден се нарича още Карамановден, Волски празник, Риначовден, Силвестри, Силвестровден. Според обичая, празникът има очистителен характер, свързан е с чистене. Традицията повелява да се измете боклука, който не е изхвърлян от Коледа.

[ad id=“225664″]

В нощта срещу празника момците, които са коледували, организирани в дружини, обикалят домовете, в които има едър впрегатен добитък. Тръгват с музика и песни, носят фенери. Стопаните държат отключени портите, а в обора оставят пита, месо и вино за дружината. Специален подарък, трябва да е приготвен от мома, която очаква любимият ѝ да дойде. Мъжете почистват обора, взимат каквото са им оставили и си тръгват, без да се обадят. На другия ден може да бъдат поканени на гости от стопанина, на когото са ринали.

[ad id=“263680″]

Ако някой момък е обиден или отблъснат от любимото момиче, на Св. Силвестър той може да си отмъсти, като му върне обидата. Вместо да изрине обора, той хвърля още тор вътре. Тежко на мома, за която се разбере, че така е отмъстена. Ако това се случи, бащата бърза да изчисти срама още преди да е съмнало. Празникът завършвал с голямо хоро на мегдана.

Имен ден празнуват: Гopан, Гopица, Силвия, Силва, Силвана и Силвестър.


image0 (9K)