От днес увеличават учителските заплати

От днес се увеличават учителските заплати с 15%. Това стана ясно още преди няколко месеца, когато бе одобрено на заседание на Министерския съвет. Тогава кабинетът предостави допълнително 80 млн. лв. за увеличаването на заплатите на учителите с 15%.

С този акт правим първа крачка за двойно увеличение на учителските заплати в рамките на период от 4 години, каза тогава министърът на образованието Красимир Вълчев.
[ad id=“225664″]

През следващите 3 години ще бъдат предоставени допълнителни средства, които са заложени в одобрената от правителството средносрочна бюджетна прогноза за 2018-2020 г. в размер на 330 млн. лв. всяка година.

„Това не е единствено изпълнение на ангажимента ни, но и израз на отношението ни към проблемите на социалноикономическото ни развитие, за които разчитаме на учителите. Разчитаме те да интегрират децата от уязвими групи в образователната система и в обществото. Учителите са тези, на които разчитаме да имаме по-добра база от подготвени кадри във всеки един сектор“, подчерта преди няколко месеца образователният министър.
[ad id=“225664″]

Той увери, че правителството ще води политика за поддържане средната учителска заплата над средната за страната. От друга страна с друга наредба се предлага увеличаване на минималните учителски заплати на 760 лв. С наредбата се предлага и увеличение на процента на диференцирано заплащане от 3,5 на 4%.
Източник:БГНЕС


image0 (9K)