От днес с нови изисквания за отглеждане на свине в лични стопанства, фамилни и индустриални ферми

От днес, 17 януари 2020 г., влизат в сила новите изисквания за по-висока биосигурност при отглеждане на свине в лични стопанства, фамилни и индустриални ферми.

Измененията и допълненията в Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти са обнародвани в днешния брой на Държавен вестник. Основната им цел е да се минимизират рисковете от проникване и разпространение на заразни заболявания.Новите изисквания са въведени предвид сложната епизоотична обстановка в страната през изминалата 2019 г. и са обсъдени и съгласувани с браншовите организации.

В личните стопанства е прецизиран броят на допустимите за отглеждане животни за лични нужди. При свинете се допуска отглеждането на не повече от 3 прасета за угояване. Трябва да бъдат осигурени места за храна, вода и съхранение на фуража. Всяко стопанство трябва да има ограда и обособено място за отглеждане на животните с определена площ. Стопаните трябва да предприемат действия за дезинфекция, както и за ограничен контакт с хора и други животни.

Положителни проби на АЧС от диви прасета в Казанлъшко, Мъглиж, Колена и Оряховица

При фамилните и индустриалните ферми новите мерки включват създаване на буферна зона или двойна/плътна ограда около обектите за предотвратяване на контакт с диви свине. В зависимост от технологичното решение на собственика, е въведена възможност на всяка технологична група да е осигурена отделна биосигурност, в рамките на един животновъден обект. Важен момент за ограничаване контакта с гризачи, други вредители и насекоми, е необходимостта от покриване на местата за съхранение на фуража, както и обезопасяване на отворите, вратите и  прозорците.  Като допълнителна мярка се изисква обособяване на филтър на входа на всяка сграда за минимализиране риска за разпространение на заболяването от лицата, имащи контакт със свинете. Предвидено е допълнително измиване и дезинфекция на транспортните средства на място,  различно от обособено такова на входа.  Относно документацията се изисква изготвяне и наличие на програма за почистване, дезинфекция, дезинсекция и дератизация. Всеки обект трябва да има индивидуален план за биосигурност, както и план за прилагане на спешни мерки при възникване на заразни заболявания.

Във фамилните ферми допустимият брой свине за отглеждане  е до 10 свине майки с приплодите им, но не повече от 200 броя общо с определена площ за съответната категория животни. Новите изисквания в този тип ферми са свързани с обособяването на филтър за смяна на работното облекло на входа/изхода на всяка сграда, в която се отглеждат свине. Той трябва да е оборудван с вана за измиване и дезинфекция на обувките и съоръжение за дезинфекция на ръцете.   И при тези обекти е важно осигуряване на защита на фуража за изхранване, както и обезопасяване на отворите, вратите и прозорците. Въвежда се почистване, измиване и дезинфекция на транспортните средства. В този тип ферми се въвежда изискване капацитетът на съоръжението или мястото, определено за събиране на торовата маса, да е съобразено със задължителния 40 дневен период, през който тя няма да може да се извежда извън животновъдния обект.

За животновъдните обекти, пасищата за целогодишно отглеждане на животни, са въведени  изисквания за поставяне на ограждения и осигуряване на храна и вода. Те трябва да имат и навес за осигуряване на защита от неблагоприятни климатични условия, както и  на място за извършване на ветеринарномедицински манипулации.


image0 (9K)