Градът на липите празнува 137 години от възстановяването си!

Датата е свързана с княз Александър Богориди, който на 5 октомври 1879 г. полага основния камък за възстановяването на Стара Загора след опустошенията на града в Руско-турската освободителна война (край Стара Загора се водят едни от най-ожесточените сражения). Така тази дата остава в историята на града и започва да се чества като официален празник.

На 5 октомври Алеко Богориди символично полага основният камък за възстановяването на Стара Загора

На празничния за Стара Загора ден – 5 октомври, тържествата ще започнат със Света литургия в катедралния храм „Свети Димитър“.

В 9.00 часа, в зала „П. Р. Славейков“, на Община Стара Загора, ще бъде дадено начало на Тържествена сесия на Общинския съвет, на която ще бъде връчено отличието „Почетен гражданин на Стара Загора“. Тази година, местният парламент гласува наградата да бъде връчена на футболиста и треньор Петко Петков и на дългогодишния директор на Езиковата гимназия Кънчо Матев.

Венци и цветя ще бъдат поднесени пред символичния камък за възстановяването на града, в парк „Пети октомври“, а ритуалът с издигане на Националното знаме на Република България на площада пред Общинска администрация ще започне от 10:15 часа.

По-късно празникът ще продължи с разнообразни прояви.

Програмата за Деня на Стара Загора – 5 октомври


image0 (9K)