Днес принудително вдигнаха излезли от употреба коли

Четири автомобила, които са излезли от употреба, бяха принудително премахнати днес от междублокови пространства и общински паркинги в Стара Загора.

Всички са били включени в процедура по преместване от държавна или общинска собственост, съгласно установения надлежен ред. На собствениците са връчени предписания за доброволно отстраняване. „Забелязва се тенденция за все повече граждани, които сами отстраняват колите си, които са излезли от употреба“, уточни началникът на звено „Инспекторат“ Христо Шишков.

Общината организира заедно с  представители на сектор „Пътна полиция“ и фирмата, поддържаща площадката за разкомплектоване, извърши периодично мероприятия по репатриране на отговарящите на критериите автомобили.  Излезлите от употреба МПС, които се намират върху общинска или държавна собственост и които не са предадени доброволно от собствениците си в център за разкомплектоване, се транспортират принудително до такъв. Площадката се намира в кв. „Индустриален“ и за нея отговаря фирма „ДК Софтрейд“ ЕООД (бивш „Сплавкомерс“), където собствениците могат да ги потърсят в 14-дневен срок. Дейностите по третиране и оползотворяване на този тип МПС са в изпълнение на Закона за управление на отпадъците и Наредба за излезлите от употреба моторни превозни средства.

Проверки се извършват редовно и по информация на граждани, които са забелязали паркирани от дълго време коли, видимо в лошо състояние, на които липсват стикери за техническа изправност или са без регистрационни табели. Това първата акция на Община Стара Загора за 2021 година като се предвижда до края на месеца март да бъде извършена още една. Сигнали може да бъдат подавани на безплатния Горещ телефон на Община Стара Загора – 0800 157 37,  както и писмено или по електронен път.


image0 (9K)