Днес отбелязваме Световния ден на целувката. Легенди и парадокси

Идеята и датата е предложена от Великобритания и официално призната от ООН през 1988 г. Празнува се във всички континенти на планетата ни и не е комерсиален като „Свети Валентин“.

Съществуват различни легенди за появата на целувката. Една от най-известните идва от връзката между майката и детето. Друга твърди, че целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали съпругите им са пили вино.

Ето и някои любопитни факти за целувката:

Най-ранните писмени доказателства за целувката идват от са от северноиндийски санскритски ведически текстове, датиращи от преди 3500 години.

Страстната целувка кара зениците ни да се разширяват – вероятно това е една от причините, поради които хората си затварят очите докато се целуват.

Две трети от хората накланят главата си надясно докато се целуват. Това няма нищо общо с десноръчеството.

Хората не са единствените видове, които изразяват подобно поведение чрез целувка. Човекоподобните маймуни също допират устните си, за да изразят вълнение, привързаност или помирение.

Парадокси:

И днес целувката се смята за престъпление в щата Индиана в САЩ. Там действа закон, който забранява „на мъжа с мустаци да целува човешко същество“. В щата Кънектикът пък е забранено жените да бъдат целувани в неделя. А в щата Айова местният шериф може да арестува всеки, който целува непознат.


image0 (9K)