Днес ново шествие срещу фермите за кожи в България. 65,5% от българите искат забраната им

В подкрепа на забрана на фермите за ценни кожи в България, шествие ще започне днес от 18:30 ч. пред Министерски съвет. Събитието е подкрепено от артисти, музиканти и модни дизайнери, които ще участват в него.

Шествието е част от поредица публични събития към кампанията за забрана на фермите за ценни кожи. На 19-ти юни се проведе протест пред Министерски съвет по повод една година от внасянето на 51 хиляди подписа в Народното събрание. Проучване на МБМД от 2018 г. показа, че 65,6% от българските граждани искат забрана на фермите за ценни кожи.

Организаторите споделят, че ще продължат публичните действия, докато не постигнат целта си. Те са сдружение КАЖИ, фондация „Дивите Животни“, както и Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България.

“Стотици хиляди норки ще бъдат убити този ноември в газовите камери на българските ферми за кожи. Убиват ги, само за да ги направят на модни аксесоари и палта. Смъртта на тези животни ще бележи края на месеци страдание в тесните телени клетки – започващо от пролетта. Неслучайно вече 17 европейски държави са приели мерки срещу фермите за кожи, 12 от които – пълна забрана.”, каза Петя Алтимирска от сдружение КАЖИ. ”Всичкото това страдание в българските ферми за кожи можеше да се предотврати, ако още преди една година политиците и институциите бяха разгледали предложения тогава законопроект за забрана на фермите. Няма да спираме да напомняме, че безсмисленото убиване на стотици хиляди животни може да се спре единствено с решение на политиците. В техните ръце и сърца са съдбите на стотици хиляди – дори милиони – родени и още неродени животни.”, добави още тя.

Междувременно, Ирландия е на път да стане 13-тата държава в Европа с пълна забрана на фермите за кожи. На 2-ри юли ирландският кабинет прие такава забрана, предложена от министъра на земеделието като мярка за защита на животните. Предстои окончателно гласуване и приемане на внесения от правителството законопроект за забраната на тези ферми в Ирландия.

„Скандално е, че поправки в ЗВМД, които също изискват експертен подход, минаха изключително бързо, след като бяха внесени от депутати от ГЕРБ – визираме промените, касаещи санкциите за намордници и поводи за кучета. Същевременно, нашият проект повече от една година вече не е разгледан. Дали някой от политиците изобщо осъзнава, че решението да се забрани тази практика е преди всичко морален избор, който би се очаквал от едно съвременно общество в 21-ви век, и каквито и противоречиви експертни становища да се появяват, моралният избор на голямата част от българското население остава на първо място.“, коментира Петя Алтимирска.

От кампанията твърдят още, че тенденцията в модната индустрия е към отхвърляне на неетичните продукти като ценните кожи (кожи с косъм) от норки, лисици и др. Преди броени дни международната модна компания Lacoste обяви, че се присъединява към програмата „Търговец без ценни кожи“, в която вече са се включили над 1000 модни марки по света. Това отхвърляне е причина за продължаващия спад в производството и приходите от кожухарската индустрия в Европа и по света, заедно с постепенното въвеждане на забрани в отделни държави.

Шествието ще завърши с импровизирано артистично модно ревю пред НДК малко преди 20:00 ч. Участниците в модното ревю, които ще дефилират пред НДК тогава, ще водят шествието в костюмите си от началото му. На шествието ще присъстват Деян Каменов „Дидо“ от Д2, модният дизайнер Николай Божилов и др.


image0 (9K)