Днес международните следователи представят доказателствата за свалянето на Малайзийския самолет. Ще чуем имената на първите четирима, заподозрени за атаката

Следователите, разследващи свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии в Източна Украйна през 2014 година, ще представят по-късно днес нови доказателства, предаде Би Би Си.

Очаква се оглавеният от Холандия съвместен екип за разследване за пръв път да обяви конкретни заподозрени за убийството на 298-те пътници на полета от Амстердам до Куала Лумпур, съобщи БНР.

Следователите обвиняват проруските сепаратисти, които „стреляли по самолета с ракета, произведена в Русия“.

Боингът се разби в района на Донецк – територия, контролирана от сепаратистите в Източна Украйна, на 17 юли 2014 г., в разгара на конфликта с правителствените сили.

На 17 юли 2014 г. Боинг 777, на „Malaysia Airlines“, изпълняващ полет от Амстердам до Куала Лумпур с 298 души на борда, изчезва от радарите над територията на Източна Украйна, която е под контрола на проруски бунтовници, и се разбива. Оцелели няма. Много от жертвите са деца.

Говорителка на украинското МВнР заяви, че днес светът ще чуе имената на първите четирима души, заподозрени в извършване на атаката. След това холандските прокурори ще заведат дело в съд в кралството.

През октомври 2015 г. Холандският съвет по безопасност заключи, че самолетът е бил ударен от ракета „Бук“, което е довело до разпадането му във въздуха.


image0 (9K)