Днес имен ден празнуват…

ЗАРАТА честити именния ден на всички празнуващи на 30 май с пожелание за здраве, късмет и благополучие!

Имен ден празнуват:  Емилия, Емил, Емилиан, Емилиана, Ема и Емили

Преп. Исакий Далматски. Св. Емилия

На 30 май Православната църква почита паметта на Света Емилия – тя е майка на св. Василий Велики. Емилия е наследница на богат благороднически род, сама тя има пет дъщери и петима синове. Двама от братята на Василий – епископите Григорий Нисийски и Петър Севастийски били причислени към православните светци. Най-голямо влияние върху децата в семейството оказала тяхната баба – св. Макрина.

След като децата й напуснали дома, св. Емилия и св. Макрина Старша основали женски манастир. Емилия разделила семейното имущество между децата си и освободила робите. Много освободени робини се присъединили към тях и така се образувал женски манастир, където всички живеели под един покрив и всичко правели заедно. По този начин Емилия доживяла дълбока старост.

В деня, в който се почита Света Емилия, е прието на трапезата на всяко християнско семейство да има пита, която да се раздели на равни части между близките в дома.

На днешния ден е прието християните да си припомнят за красотата на благотворителността и милосърдието към другите.

Името Емилия произлиза от латинската дума aemilius, която означава съперничка. Освен на 30 май жените с това име могат да празнуват имен ден и на 8 август, когато църквата почита паметта на Свети Емилиян изповедник.


image0 (9K)