Днес имен ден празнуват…

ЗАРАТА честити именния ден на всички празнуващи на 16 март с пожелание за здраве, късмет и благополучие.

[ad id=“225664″]

Имен ден празнуват: Алексей, Алекси, Алекса, Алеко

Църковни празници: Св.мъченици Савин и Папа Папий; Св.апостол Аристовул, епископ Британски; Св.мъченици Трофим и Тал; Св.мъченик Юлиан; Св.свещеномъченик Александър, папа Римски

[ad id=“263680″]

Житие на св. мъченик Савин – Св. Савин бел египтянин от град Хермопол и старейшина на града. Във време на Диоклетиановото гонение против християните той се оттеглил край едно далечно село с много други християни и се затворил в една колиба, където прекарвал в пост и молитва. Но един просяк, комуто Савин бил сторил голямо добро, го издал на властта. Както Юда предал Христа, така и тоя бедняк за две жълтици издал своя благодетел. Савин и шестима още християни били хванати от царските войници и отведени на съд. След големи мъки Савин бил хвърлен в р. Нил, където и предал Богу душата си в 299 година.

[ad id=“237001″]

Житие на св. апостол Аристовул – епископ Британски. Св. Аристовул бил родом от остров Кипър. Той бил брат на св. апостол Варнава, и двамата от числото на седемдесетте ученици Христови. Бил спътник в пътешествията на великия апостол Павел и помощник в неговите проповеднически трудове. От него бил ръкоположен за епископ на Британия (Англия), където претърпял много страдания, но с благодатното си слово и светия си живот успял да постави основи на християнството в тази страна. Той устроил добре Църквата, поставил свещеници и дякони и там умрял в дълбока старост.

Житие на св. мъченик Папа (Папий) – Свети Папа бил родом от Ликаонския град Ларанда. Той живял по време на управлението на император Максимиан. Заради изповядването на Христовата вяра бил предаден на мъчения в родния си град, след това – в Диокесария и накрая – в Селевкия Сирийска. Били го с пръчки, разкъсвали го с железни куки, като обули нозете му в железни обуща с гвоздеи отвътре, го принудили да извърви дълъг път. Мъченикът завършил земния си живот, завързан за дървен стълб.


image0 (9K)