Днес жителите на петричко село не усетили земетресение с магнитуд 3

Регистрираното край село Скрът земетресение е афтършок от гръцките земетресения. Това коментира пред „Фокус“ Мария Попова от Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) към БАН.

[ad id=“263680″]

Тя уточни, че в 14.32 ч. е регистрирано земетресение с магнитуд 3.0 по Рихтер край село Скрът, Община Петрич. „В момента го проучваме. Засега в Сандански, Петрич и Гоце Делчев не е усетено“, коментира Попова.

[ad id=“225664″]

Кметът на селото Надка Райчева заяви, че земетресението не е усетено от жителите на населеното място.

По думите й предишното земетресение е било усетено от жителите на село Скрът и те се надяват да няма следващи трусове.

Припомняме, че серия от земетресения бяха регистрирани през нощта на 2 януари в Гърция, с епицентър Дойранското езеро, като най-силното  с магнитуд 5 по Рихтер с епицентър на 30 км северно от Солун, край град Кукуш.

Според сеизмолозите причината за земетресението е натрупването на напрежение между тектонските структури. Трусът бе усетен не само на гръцка територия, но и в Македония и България. Последвалите вторични трусове са повече от десетина и според експерти ще продължат до около две седмици, като не се очаква някой от тях да е с магнитуд по-голям от регистрираните вече 5 по Рихтер. На 5 януари бе регистриран нов трус с магнитуд 3,7 по Рихтер край Дойранското езеро.


image0 (9K)