Днес е световният ден на мозъка. Да вземем да го използваме ли?:)

Днес отбелязваме Световния ден на мозъка. Ето и някои по-интересни факти за него. Мозъкът е като мускул и колкото повече се тренира, толкова повече се развива.

Мозъкът на човек на средна възраст тежи 1 424 грама. С напредване на възрастта той намалява до 1 395 грама. Най-тежкият женски мозък е 1 565 грама, а най-тежкият мъжки – 2 049 грама. Мозъкът еволюира – през 1860 год. средният мъжки мозък е тежал 1 372 гр. Най-малкият мозък принадлежи на жена – 1 096 грама. Това все пак е доста повече от теглото на мозъка на динозаврите – само 70 грама. Най-бурно мозъкът се развива от 2 до 11-годишна възраст. Колкото повече учим, толкова по добре.

Образователната активност кара мозъка да произвежда допълнителни клетки, които компенсират умиращите. Занимаването с непознати науки е добър начин за развиване на мозъка. Предаването на сигналите от нервната система към мозъка достига със скорост 288 км/ч, а при възрастните се снижава с 15%.

Най-високият коефициент на интелигентност има Мерелин Мич, която на десет години е притежавала IQ, което се е равнявало на това на 23-годишна жена. Най-високо средно национално IQ в света имат японците – 111.

Крейтън Карвело има най-добрата свръхфотографическа памет – той може с един поглед да запомни картите в 6 колони по 52 (312 бр.). В нашия живот ние използваме не повече от 5-7% от възможноста на нашия мозък.


image0 (9K)