Днес депутатите ще разглеждат бюджетите за здраве и осигуряване

Бюджет 2018 влиза в парламента, депутатите ще разгледат първо бюджетите на Здравната каса и Националния осигурителен институт.

Заложените приходи на Здравната каса за 2018 г. са 3 милиарда и 860 милиона. За извънболнична помощ са предвидени 207 милиона лева, със 7 повече отколкото сега.

[ad id=“255238″]

Парите за лекарства са почти милиард. Ръст на пенсиите, на минималните осигурителни доходи, на майчинските, детските добавки и социалните помощи залага проектът за бюджет на Държавното обществено осигуряване.

В същото време се предлагат мерки, които ще затруднят достъпа до болнични и до обезщетения за безработица с цел намаляване на злоупотребите и източването на социалната система.

От догодина ще отпадне 5-процентната отстъпка за гражданите, които подават данъчните си декларации за доходи по електронен път.

[ad id=“225664″]

Въпреки че се предвижда от догодина всички самоосигуряващи се да се отчитат пред НАП само онлайн, управляващите обмислят да отложат това за 2019 г., за да се организира кампания за раздаване на персонални кодове.

Депутатите ще разгледат и намаляването на сумата за плащане в брой от 10 хиляди на 5000 лeва.

Източник: offnews.bg


image0 (9K)