Днес в Стара Загора: Нека помним заветите на Левски!

С общоградски ритуал пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски в Стара Загора бе отбелязана 179-тата годишнина от рождението на революционера. В памет на Дякон Игнатий, свещеничеството на Катедрален храм „Свети Димитър“ отслужи Заупокойна литургия.

„И днес Васил Левски е критерият на поколения българи за това какво означава да се бориш за чест и родина“, каза по време на словото си в памет на Левски зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. „Неговите съвети, за съжаление, са все така несбъднати, но те остават българска мечта. Когато сме тук, на това място, два пъти в годината – чуваме как отекват неговите стъпки като ученик в Светиниколското училище. И днес звучат с особена значимост думите – „да бъдем равни с другите европейски народи зависи от самите нас, от нашите собствени и задружни сили“. Днес, в този така динамичен свят, в който се бунтува цяла Европа, трябва с гордост, със самочувствие, с единение и саможертва да пазим националната си принадлежност и всички заедно да се борим за добруването на нашия град и страна. Нека помним заветите на Левски!  Нека възпитаваме децата си в преклонение към нашите герои. Нека не забравяме миналото, за да може да създаваме по-добро настояще!“, подчерта Иванка Сотирова.

В ритуала с полагане на венци и цветя в знак на признателност пред паметника на Левски се включиха още председателят на Общинския съвет Емил Христов и общински съветници, областният управител на Стара Загора Георги Ранов и заместника му Мариана Кръстева, командирът на Втора механизирана бригада ген. Костадин Кузмов, политически и неправителствени организации, граждани.

В честването на 179 години от рождението на Апостола участваха още Военен духов оркестър и почетен караул от Втора механизирана бригада. По повод годишнината на Левски музеят „Хилендарски метох“, където е пребивавал Дякона,  е отворен за безплатно посещение от 9.30 до 12.30 часа и от 13.00 до 18.00 часа.


image0 (9K)