Дистрибутор крие кражба на лекарства за онкоболни на стойност 600 000 евро

Скъпите лекарства са изчезнали от склад на фирма “Фьоникс”.

[ad id=“225664″]

Подозират нов канал за паралелен износ, комисията по корупция в НС изслушва днес лекарствената агенция пред главния прокурор Сотир Цацаров.

Дистрибутор крие кражба на скъпи лекарства за онкоболни за над 600 хил. евро вече месец, научихме от “24 часа”.

Скъпите лекарства са изчезнали от склад на “Фьоникс” – една от петте големи дистрибуторски фирми у нас. Компанията – производител на лекарствата, е била уведомена от дистрибутора 4 дни след събитието.

Застрахователят на свой ред научил за кражбата от производителя, но продължава да очаква информация от дистрибутора, а такава липсва.

[ad id=“263680″]

Има съмнения, че това е нова схема на паралелен износ, съчетан със застрахователна измама.

Те се подхранват и от факта, че лекарствата са изчезнали от склад със СОТ, в който имало и други медикаменти.

Крадците обаче подминали опаковки с морфин и други скъпи лекарства и взели само партидите за онкозаболявания. Откраднатите лекарства са били предназначени за лечение на рак на гърдата, бъбречноклетъчен карцином, хронична миелоидна левкемия и заболявания на кръвта. Цената на опаковка на само един от откраднатите продукти на едро е близо 7000 лв.

Откраднатите лекарства се плащат 100% от НЗОК.

Веднага след като научил за кражбата, застрахователят отправил запитване към Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Оттам получил отговор, че агенцията е уведомена, но от производителя, а дистрибуторът мълчи.

На практика това лишило ИАЛ от възможностите да проследи пътя на откраднатите партиди. При навременно уведомяване можело да се поиска информация от системата за бързо уведомяване между агенции от ЕС и да се проследи дали лекарствата са изнесени.

Подозренията на експерти са, че откраднатите лекарства може да са предназначени за износ през световната нелегална мрежа за продажби по интернет, базирана в Корея.

[ad id=“225664″]

Вестник “24 часа” поиска официално потвърждение на информацията и от Изпълнителната агенция по лекарствата. Оттам заявиха следното: “На 7 ноември в Изпълнителна агенция по лекарствата е постъпила информация за кражба на лекарствени продукти от компанията – представител на производителя и притежател на разрешенията за употреба. В писмото е посочено, че кражбата е осъществена от склад на търговец на едро в началото на октомври, както и лекарствените продукти и техните количества.

До момента обаче дистрибуторът не е информирал ИАЛ за случая, а представителят на производителя е подал сигнала след месец.”

От агенцията по лекарствата уточниха, че са предприели действия за изясняване на обстоятелствата и пълния обем на кражбата, както и за причините, поради които дистрибуторът не ги е уведомил. Както и че вече са информирали партньорските агенции по системата за бързо реагиране Rapid Alert System.

От 2005 г. фирмата за фармацевтична търговия “Либра” е 100% собственост на германския концерн “Фьоникс”. През 2009 г. “Либра” поема доставката на медикаменти и консумативи в държавни болници в България и с това се превръща в пазарен лидер, пише на сайта на “Фьоникс”.


image0 (9K)