Директорът на германска автомобилна компания е арестуван

Изпълнителният директор на германската автомобилна компания „Audi“ Рупърт Щадлер е арестуван, обявиха от корпорацията „Фолксваген“ („Volkswagen“). „Audi“ е част от нея.

Причина за задържането Щадлер е скандалът около фалшифицирането на данните за замърсяването на околната среда от дизеловите автомобили на корпорацията „Фолксваген“.

[ad id=“225664″]

През миналия месец от „Audi“ признаха, че софтуерът на още 60 000 автомобила от моделите A6 и A7 – с дизелови двигатели, е подавал манипулирани данни. Миналата година 850 хиляди автомобила бяха изтеглени от пазара от дъщерната компания на „Volkswagen“. Оказа се, че само някои от тях се нуждаят от промени.

[ad id=“263680″]

Така нареченият „Дизелгейт“ – скандалът с манипулирането на данните на автомобили на „Фолксваген“ за нивата на замърсяване на околната среда, избухна през септември 2015 година. Тогава „Volkswagen“ признаха, че в близо 600 000 автомобила в САЩ са били монтирани устройства, които да „заблуждават“ по време на тестове. Те „изкривяват“ данните, така че нивата на вредните емисиите се представят за по-ниски от реалните. По света има 11 милиона такива дизелови автомобила, признаха от гермнаската корпорация.


image0 (9K)